Във всички линии от градския транспорт на Пловдив ли е

...
Във всички линии от градския транспорт на Пловдив ли е
Коментари Харесай

Жега навън, фурна в автобусите - кога климатикът в пловдивския транспорт е задължителен?

Във всички линии от градския превоз на Пловдив ли е наложително да има климатик и по кое време би трябвало той да се пуска? Тези въпроси изплуват всяка година, когато на открито градусите доближат 40, а в редица рейсове не работи климатичната апаратура. За последните 2 седмици в редакцията на TrafficNews получихме редица сигнали за това, че всеобщо рейсове не пускат климатици, други, че работят едва-едва, а трети просто не разполагат с такава апаратура.
Прочетете още
Чести са и разногласията сред водачи и кондуктори с пасажери – по какъв начин и при какви условия би трябвало да работи климатика. Два от митовете са, че в случай че има 80% отваряеми прозорци климатичните съоръжения не са наложителни. Другият е, че температурата на открито би трябвало да бъде над 29 градуса, с цел да се пуска климатик.

Всъщност тези две условия са остарели и към този момент не попадат в новите контракти с Община Пловдив. И в трите съглашение сред компаниите и градските управляващи - от 2016, 2018 и 2021 година има едни и същи условия. Те са, че всички рейсове от 29-те линии на Пловдив ТРЯБВА наложително да са с климатична апаратура. Няма избрани условия за температурата извън, по кое време би трябвало да се пуска тя. В контракта е записано следното:

„ Да поддържат удобна температура сред 18 и 25 градуса в целия салон на рейса, като при потребност пискат климатична или отоплителна инсталация”

С други думи – даже в 10:00 сутринта, в случай че температурата в рейса е над 25 градуса, водачите са наложителни да пуснат климатика.

Често обаче това не се случва и след спор сред пасажери и водачи, в рейса продължава да е горещина. Всеки пловдивчанин обаче може да подава сигнали и Община Пловдив, която да глоби превозвачите. Независимо дали е поради щета на инсталацията или отвращение на водача, при неработещ климатик санкцията е 300 лв.. Сигналите може да се подават в ОКТ, където да глобяват превозвачите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР