Във всекидневието си сме обградени от символи, за които дори

...
Във всекидневието си сме обградени от символи, за които дори
Коментари Харесай

Добре познати символи и тяхното значение

Във всекидневието си сме обградени от знаци, за които даже не си даваме сметка. Вижте от кое място идват някои от тях и какво е скритото им значение.

Символ за преработване

 Снимка 323982

Той се появява по време на първия Ден на Земята през 1970 година Трите му стрелки символизират невъзстановимите запаси, които е належащо да бъдат непокътнати за идващите генерации.

Радиоактивност

Символът е основан през 1946 година, за обозначаване на радиоактивни материали, обекти или региони. Точката в центъра му символизира атом, а към нея са ситуирани трите вида радиоактивни лъчи - алфа, бета и гама.

Параграф

 Снимка 323984

Символът се среща в книгите, с цел да маркира нов абзац в текста. Води началото си от редуциране на латинското " signum sectiōnis ", което значи отметка на раздел.

Авторско право

 Снимка 323985

Първите знаци, които маркират авторско право, се появяват през 1670 година В Съединени американски щати през 1802 година са употребявани дълги пояснения за посочването на авторство. През 1909 година остава само този знак.

Маймунка

 Снимка 323986

Произходът на този знак е относително неразбираем. Най-разпространената версия е, че е редуциране на латинския претекст " at ", който значи " към " и " на ". През XVI век знакът е означавал и мярка за тежест. Символът се придвижва в компютърния език от пишещите машини.

Любопитно е, че в Русия " маймунката " се назовава " куче ", заради приликата му с кучешка опашка.

Просто точка

Тя води началото си от гръцкия език и е била три вида - висока, в средата и ниско долу. Позицията ѝ е определяла смисъла на написаното, само че с течение на времето е останала само ниската точка, с която се маркира краят на изречението.

USB

 Снимка 323987

Символът е въодушевен от тризъбеца на Посейдон, олицетворяващ мощта. По същия метод и в техниката, символизира силата на устройството да се свърже с разнообразни компютри. Трите му края показват универсалността в използването му.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР