Във всеки парк ще ще бъдат достъпни предварително определени маршрути

...
Във всеки парк ще ще бъдат достъпни предварително определени маршрути
Коментари Харесай

Десет парка в София ще бъдат отворени, но при определени условия

Във всеки парк ще ще бъдат налични авансово избрани направления

© Георги Кожухаров От понеделник със заповед на здравния министър Кирил Ананиев ще бъдат отворени за прилагане 10 парка в София при избрани условия и график на прилагане. Това оповестиха в изказване през днешния ден кметът Йорданка Фандъкова и министър председателят Бойко Борисов от столичния Южен парк, където бе извършено образование за организацията на придвижване.

Разрешение за прилагане на парковете ще имат градовете от цялата страна, като по думите на Борисов кметовете ще вземат решение по кое време тъкмо да бъдат отворени те и дали това изобщо ще се случи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Условия на прилагане

От началото на седмицата в София ще бъдат отворени Южен парк, Северен парк, Западен парк, паркът на НДК, Борисовата градина, Лесопарк, парк " Гео Милев ", " Студентски ", " Дружба " и парк " Заимов ". В часовия диапазон от 9:30 ч. до 18:30 ч. те ще бъдат налични за бременни дами и родители с дребни деца. По думите на Фандъкова за такива са смятат децата до 12-годишна възраст, само че тя посочи, че няма да се ревизира категорично възрастта им.

Преди 9:30 ч. и след 18:30 ч. се позволява визитата на паркове за разхождане на кучета и упражняване на самостоятелни спортове. Кметът на София посочи, че ще бъдат налични избрани направления във всеки парк, които ще бъдат показани в брошури, както и на уеб страницата на Столичната община.

Въпреки олекотяването на ограниченията в парковете остава неразрешено събирането на повече от двама възрастни и потреблението на алкохол. Забранени за прилагане ще бъдат също детските уреди и площадки, както и пейките. " Целта не е хората да не сядат, а да не се допират повърхности. Правилата са дефинирани на база приложените правила в европейски градове, които могат да се приспособяват за нас ", сподели още Фандъкова. Тя добави, че за спазването на ограниченията ще наблюдават 80 чиновници от Столична община и доброволци, както и 45 чиновници от Общинска полиция, в това число конна полиция и велопатрули.

" Ако забележим, че мярката работи добре, ще се приготви сходна скица и ред на прилагане и на планините към градовете ", сподели още министър председателят Борисов.

Още промени

Пред медиите Бойко Борисов заяви, че ще бъдат позволени и инвитро процедурите, като до решението се е стигнало след диалози със засегнатите страни и щаба. Промените идват седмица откакто здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за ограничението им.

На изказването от Южния парк присъстваше и министърът на образованието Красимир Вълчев. Той разгласи, че се обмисля вид за отсрочване на изпитите след 7 и 12 клас. Засега те са планувани за 29 май и 1 юни, само че е допустимо да бъдат отсрочени за по-напред през юни. Бойко Борисов добави, че се обмисли и вид по какъв начин учениците в 7 и 12 клас да завършат физически учебно заведение, с цел да са готови точно за изпитите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР