Във всеки квартал в София да има поне едно училище

...
Във всеки квартал в София да има поне едно училище
Коментари Харесай

В София строят 5 нови училища


Във всеки квартал в София да има най-малко едно учебно заведение и по този начин до няколко години в столицата да се премине напълно на едносменен режим. Тази цел си сложи при започване на 2019 година столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Над 350 млн. лева сме вложили в просветителна инфраструктура, строителство на детски градини и площадки за игра в последните 10 година Изградихме над 90 детски градини и 3 учебни заведения. Продължаваме със строителството и през 2019 година Ще изградим 15 детски градини и проектираме 5 нови училища”, изясни Фандъкова.

Две от новите учебни заведения ще са в кварталите “Манастирски ливади-изток” и “Витоша Водноелектрическа централа - Симеоново”. Те ще са върху манастирски земи, които църквата ще даде на общината.

За другите 3 нови учебни заведения са обособени парцели в кварталите “Карпузица”, “Драгалевци” и “Малинова долина”.

Готови са плановете за разширенията на Френската и Немската гимназия, 133-о, 143-о и 28-о учебно заведение. В последното ще се строи 3-етажен корпус, който ще размени сегашната етернитова сграда.

Фандъкова е безапелационна, че в случай че би трябвало, общината ще отчуждава и придобива земи, с цел да обезпечи най-малко по едно учебно заведение във всеки квартал. Сега от 175 общински учебни заведения на една промяна учат 95. Промяната зависи и от образователния проект на всяко учебно заведение, а за някои би трябвало да се понижи и приемът, с цел да отговорят на стандартите.

За една от новите детски градини - в “Горна баня”, е разгласен архитектурен конкурс. Срокът за подаване на планове е 30 януари, а задачата е да няма повече “конфекция и плоски покриви” на детските градини, разгласи основният проектант на София Здравко Здравков.

“Опозицията разпродаде преди време всичко, каквото можа, и в този момент изяснява по какъв начин не всички детски градини, които строим, са нови. Да, има и реорганизация, само че да вземем за пример пожароопасните бараки и азбестовите постройки се построяват отначало и това също са нови обекти”, отсече Фандъкова.

4,5 млн. лева са планувани за нови детски площадки през 2019 година Ще бъде подготвена и интерактивна карта на местата за игра в столицата. В нея родителите ще могат да пишат и мнения за положението им, с цел да може общината да ги поправя.

Фандъкова отхвърли изказванията, че новата разпоредба за публичния ред не разрешава карането на бордове. Каскадите са неразрешени единствено върху парапети, пейки и детски площадки. Тя е упълномощила на основния проектант да договаря с Министерството на културата за отделяне на скейтпарк на гърба на Паметника на Съветската войска. Ако концепцията не бъде утвърдена, общината има хрумвания за още 1-2 места, на които да го направи. /www.24chasa.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР