Във всеки един момент, било в криза или възход, на

...
Във всеки един момент, било в криза или възход, на
Коментари Харесай

2023-а и Пловдив – разумната комбинация за покупка на жилище

„ Във всеки един миг, било в рецесия или напредък, на имотния пазар има и „ минуси “, и „ плюсове “, които всички участници в този пазар – вложители, строители, продавачи и купувачи, следва да проучват, с цел да създадат значимата крачка. Едните, с цел да започват построяването на даден комплекс, другите – с цел да създадат добра договорка при покупка. В момента, 4 май, мога да кажа, че 2023-та е точното време, а Пловдив – точното място, за покупка на жилище. Време и място, които вършат съвършената композиция, рационалната композиция “, разяснява пред наш кореспондент строителният бизнесмен Гьокай Гюлер.

Пловдив и целият Южен централен район завоюват все по-силни позиции на пазара за покупка на парцели. Инвестицията в недвижимо имущество е една от най-популярните и обичайни форми за влагане у нас и през последните няколко години се преглеждат освен като опция за обилни облаги в дълготраен проект, само че и за леговище от мощния инфлационен напън.

„ Все още има хора, които „ избавят “ спестяванията си от инфлацията, само че в Пловдив движещата мощ са прииждащите от други области, най-вече младежи. Те ще работят тук, те желаят да живеят тук трайно. Което пък приказва добре за Пловдив, като един от центровете, на които се крепи европейското развиване на България “, добавя Гюлер. 

Според строителни бизнесмени 2023 година дава извънредно удобен прозорец за закупуване на жилищни парцели, поради забавения растеж на цените и качествения клас здания, които са в строителство. През 2022 година един от най-големите строителни бизнесмени в района - предприемачът Гьокай Гюлер, който е част от семейната компания „ Герт груп “, анонсира старта на строителство на четири нови комплекса под тепетата под марката „ “. 

Богатият опит на фамилия Гюлер сочи, че в този момент е идеалният миг за инвестиция в парцели в Пловдив и района, тъй като има няколко фактора, които вършат пазара на недвижими парцели прелъстителен. 

Един от тези фактори е възобновяване на стопанските системи на Америка и Европа, което води до увеличение на покупателната дарба на хората. Вторият фактор е съществуването на инфлация, която прави парцелите една от най-сигурните форми на вложение. Третият фактор е обвързван със строителството в района, където се следи натоварен растеж на реализация на планове на нови качествени жилищни здания. 

Тези фактори основават удобна конюнктура за вложителите, защото водят до конкурентна среда измежду строителите. От друга страна обаче допускат увеличение на цените на парцелите в близко бъдеще.

Инфлацията може да има огромно влияние върху другите вложения, в това число и в парцели. Ситуацията с COVID-19 и войната в Украйна способстваха за инфлационен напън върху цените на стоките и услугите, както и върху строителството. Основни аргументи за това станаха повишаването на първични материали и материали, както и нарушените вериги на доставки.  Имайки това поради, доста хора се чудят дали вложението в парцели е добра концепция сега на инфлация.

Но когато става дума за вложение в парцели в Пловдив и района, обстановката наподобява обещаваща. 

" Имотният пазар в Пловдив се възвръща бързо, като наклонността се чака да продължи в близко бъдеще ", обясни Гьокай Гюлер. 

По думите му, парцелите в Пловдив и района ще продължат да се ценят през идващите години, което прави вложенията в парцели положително решение за дълготрайна тактика.Той твърди, че изборът на вложителите би трябвало да се базира най-много на качество и резистентност, а не толкоз на чиста цена. 

" Важно е да се избират качествени планове и строители, с цел да се подсигурява, че инвестицията ще бъде сполучлива ", разяснява Гюлер. 

Той подлага на критика неприятното строителство в района, което може да докара до проблеми в бъдеще по сходство на обстановката с разрушителното земетресение в Турция. И предлага на вложителите да търсят сертифицирани и потвърдили се строителни компании, които се грижат за качеството на плановете си, извършват всички земетръсни условия, оферират всевъзможни довършителни действия на премиум цени за своите клиенти, строят с устойчива мисъл за енергийната успеваемост. 

Ситуацията в Съединени американски щати и Европа също може да има влияние върху цените на парцелите в Пловдив и района. Ако пазарите в тези райони продължат да се възвръщат, може да се чака повече вложители да се интересуват от вложения в парцели, в това число и в Пловдив. Това може да способства за увеличение на цените на парцелите в района, само че също по този начин може да докара и до по-голяма конкуренция на пазара.

" От 10 години стандартът в строителството е общ пиедестал, само че към момента има вложители, които градят с ивичен пиедестал. Образно казано, една елементарна маса е по-нестабилна на 4-те си крайници, в сравнение с, като е обърната наобратно. Сградата се издига върху общ пиедестал, а не върху съответния брой бетонни колони, сред които при трус може да се окаже, че няма връзка. За разлика от ивичния пиедестал, при общия се употребяват 50 на 100 повече материали - бетон и желязо. Игнорирането на общия пиедестал значи от 30 до 50 на 100 спестовност на бетон и желязо. Сега разбирате ли за какво споделям да се търси строител, а не вложител, който върти обменно бюро или баничарница ", показва и Гьокай Гюлер, наследник на строителния бизнесмен Тунджай Гьокер, който от 2016 работи в фамилната компания. 

Гьокай Гюлер е ученик на Нюйоркския университет (New York University). Строително инженерство е приключил и в Истанбулския механически университет.

По думите му въпросът „ какъв брой коства? “ продължава да е водещ.

" Наблюденията ми са върху целия заможен пазар у нас. Огромен % бъдещи новодомци се интересуват главно от цената, а някои даже не се и замислят дали това жилище е неговата и на фамилията му сигурност. Не се замислят при едно мощно земетресение дали постройката ще остане цяла, дали животът им ще е заплашен ", посочва Гьокай Гюлер.

За момента обаче финансовите условия за закупуване на парцел у нас са едни от най-хубавите в Европа - освен при закупуване с персонални спестявания, само че и посредством прилагане на банков заем.

Семейната компания е договорила с две огромни банки в България - ДСК и Уникредит, по-ниски лихвени проценти за клиентите им. Това може да значи, че клиентите, които желаят да закупят парцел на марката " Панорама " и всички жилищни здания на " Герт груп " ще получат по-добри финансови условия за договорката. Лихвените проценти стартират от 2.5%, представляващи извънредно конкурентно предложение за пазара на жилищни заеми в България.

Бързото възобновяване на имотния пазар в света, а и у нас, обаче вещае и наклонността на повишение на цените, смята строителният бизнесмен. Прогнозите сочат, че евентуално ще има по-съществен растеж през 2025 година. Освен това, Пловдив е град с богата просвета и история, който е прелъстителен за живеене, туризъм и бизнес, което може в допълнение да увеличи търсенето на парцели и да усили тяхната стойност.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР