Във всеки един етап на тази безсмислена война е необходимо

...
Във всеки един етап на тази безсмислена война е необходимо
Коментари Харесай

Валерий Тодоров, журналист: Твърдото лоби притиска Путин за по-решителни действия в Украйна

Във всеки един стадий на тази безсмислена война е належащо да се сондират опциите да се договаря, тъй като колкото по-нататък се върви с ожесточаване на спора, толкоз по-голям е залогът и толкоз по-големи са тежестите, които по-късно ще се стоварват върху всеки опит да се откри рационално решение.

Това съобщи е ефира на Euronews PrimeTime журналистът Валерий Тодоров – някогашен сътрудник на БНР и Българска национална телевизия в Москва.   

„ Твърдото ядро в съветската политика, което стои зад тази война, напълно поддържа позицията, че това са съветски територии “, разяснява Тодоров последните събития към така наречен референдуми в окупираните украински земи.

Присъединяването на тези територии обаче няма да е толкоз елементарен акт, тъй като това е обвързвано и с смяна на съветската конституция, където са изброени всички субекти на федерацията, уточни Тодоров.

Той напомни, че в своята тирада за мобилизацията Путин приказва за „ Новорусия “ в подтекста на окупираните украински територии, т.е. претендира за историческо право върху тези земи, което по думите на Тодоров основава рисков казус.
Присъединяване на територия, както се случи с Крим и в този момент с четирите области, основава казус, който може да бъде употребявани по-късно и от други страни. Естествено, да се опитваш да отвоюваш нещо от нуклеарна мощ носи риск. Не бива да се подценяват факторите, които тласкат към крайности съветския водач.
Валерий Тодоров, публицист

Според Тодоров опасността от потребление на нуклеарно оръжие от Русия не би трябвало да бъде подценявана.

„ Путин няма избор. В момента твърдото лоби го притиска, като го укорява, че дейностите в Украйна не са задоволително решителни. От друга страна демократичното лоби беше първо размито, второ раздробено, а част от тях се изнесоха и отвън Русия. Политическите партии на процедура нямат особена роля. Гражданските сдружения, най-малко тези, които получаваха финансиране от чужбина, бяха оповестени за задгранични. Социалните мрежи са напълно под контрола на държавното управление. Какво очаквате да се случи? “, разяснява журналистът настоящата обществено-политическа обстановка в Русия.

„ Единственото, което може да се случи, е възможен дворцов прелом, т.е. прелом в границите на елита, който доста мъчно може да стане “, уточни Тодоров.

Той не чака оповестената частична готовност да окаже въздействие на войната в околните седмици, само че предвижда нагнетяване на публичното мнение в Русия.

„ Въпреки милитаризираното съзнанието на съветското общество, това към този момент се трансформира в персонален проблем – обществен, стопански, политически. Същото важи за бизнеса. Путин в един миг като президент ще би трябвало да избира сред публичното мнение и ястребите в съветската политика, поглеждайки с друга вероятност в персонален проект и по отношение на Русия като страна, която се оказа агресор в тази нова война “, акцентира Тодоров.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР