Във всеки един ден, докато ние сме на работа, храним

...
Във всеки един ден, докато ние сме на работа, храним
Коментари Харесай

10 открития, за които науката няма обяснение

Във всеки един ден, до момента в който ние сме на работа, храним се или спим, някъде по света стотици откриватели и учени работят интензивно по своите открития.

Сред най-големите научни прозрения за миналата година да вземем за пример е локализирането на най-големия вулкан на Земята. Той бе открит при започване на септември 2013 година от група геофизици от университета Texas AM University.

Гигантският вулкан се намира на дъното на Тихия океан и е най-големият на планетата и вторият по величина в цялата Слънчева система. Съществуват обаче и открития, за които днешната просвета по този начин и не може да даде разумно пояснение. Ние подбрахме 10-те най-интересни от тях.

1. Огнените топки Нага

 10 открития, за които науката няма пояснение

Феноменът “Огнени топки Нага “ се следи в 250-километров откъслек на река Меконг в Тайланд. При това събитие от реката стартират да излизат червеникави топки, които се издигат на избрана височина във въздуха и изчезват. Явлението се следи всяка година от доста хора нормално в края на октомври след по този начин наречените „ Будистки дъждове “. Името му идва от именитата змия Нага, за която локалните имат вяра, че плюе огнените кълба.  Загадката на този феномен остава неразгадана и до през днешния ден и без разумно научно необясненото.

2. Kepler-78b

 10 открития, за които науката няма пояснение

Kepler-78b е новооткрита планета, доста сходна по мярка и градеж на Земята, която се намира на 400 светлинни години от нас в съзвездието Лебед. Според откривателите тя е построена основно от скали и желязо – също като родната ни планета. Kepler-78b е доста покрай звездата си и температурата на повърхността й е към 2000 градуса по Целзий. Заради дребното разстояние от светилото планетата прави едно завъртане към него за невероятните 8,5 часа. Съществуването на Kepler-78b е цялостна тайнственост за астрономите, тъй като съгласно общоприетите теории тя не може да се е образувала толкоз покрай звездата си, нито е допустимо да се е придвижила до сегашната си позиция. Според учените след към 3 милиарда години Kepler-78b ще се приближи прекалено много до звездата си и ще бъде раздрана от нейната гравитация.

3. Тъмен поток

“Тъмен поток “ е термин, с който в астрофизиката се отбелязва един забавен феномен на изключително висока скорост на въртене на няколко космически мега-струпвания. Такова държание не може да бъде обяснено в границите на съществуващите физични теории. Учените считат, че за него е виновна някаква мощ, чийто източник се намира отвън рамките на забележимата Вселена.

4. Фосилът Годзилус

 10 открития, за които науката няма пояснение

Така наречения фосил “Годзилус “ съставлява голям воден организъм обитавал плитките морета, които покривали региона на Синсинати преди към 450 милиона години. Екземплярът е бил открит на стотици части, които са деликатно събрани. Според откривателите изкопаемо имало прикрепено по долната си повърхнина няколко дребни членестоноги, известни като трилобити. Въпреки че екипът се е допитал и до други експерти, никой не е разкрил доказателства за новооткрития организъм.

5. Ефектът плацебо

При инспекция на медикаменти е нужна контролна група – резултатите от опита би трябвало с нещо да се сравнят. Обикновено доброволците, върху които се организира опита, получават лекарството, а контролната група – по този начин нареченото плацебо. Плацебото е прахуляк или течност, която наподобява като лекарство, само че в реалност не съдържа никакви дейни ингредиенти и затова не може да влияе на хората по химичен метод. Но групата, приемаща плацебо, постоянно изпитва същите резултати като хората, приемащи същинското лекарство. Този изумителен феномен, прочут като „ резултата плацебо “, не е стеснен единствено до лекарствените препарати и към момента за него няма разумно научно пояснение.

6. Неидентифицираният тон от Тихия океан

NOAA засякло този тон през 1997 година, той звучал на ултраниски честоти и бил необикновено мощен. Засечен е в доста далечен регион от Тихия океан, който се намира на югозапад от Южна Америка. Някои откриватели позволяват, че негов източник е животно, само че известните на науката животни не са способни да издават тон от сходен темперамент. Силата на този плач била няколко пъти по-висока от известните шумове с скотски генезис. Неидентифицираният тон е бил регистриран по едно и също време от няколко хидрофона, отдалечени един от различен на 5000 км, което го прави най-далечния от чуваните в миналото океански звуци.

7. Paleodictyon Nodosum

 10 открития, за които науката няма пояснение

Paleodictyon Nodosum e мистериозно създание, което населява Атлантическия океан. За страдание единствената диря, която учените имат от него, са съвършените шестоъгълни форми, които оставя след себе си. Океански жител с подона форма обаче не е прочут на актуалната просвета. И въпреки хипотезите на учените за типа и размера на това животно да са извънредно противоположни, въпреки всичко има нещо, за което те са безапелационни, а точно – подводните шестоъгълници са основани от живо създание, а не с резултат от геоложки сили. А по какъв начин наподобява това живо създание? Никой към момента не знае.

8. Пирамидата в Галилейското езеро

Гигантската монументална конструкция, открита под водите на Галилейското езеро в Израел, има формата на конус, направена е от базалтови камъни и тежи към 60 000 тона. Висока е към 10 метра, а диаметърът й е 70 метра. Според откривателите тя е човешко дело и евентуално е била издигната на сушата, а с покачването на морското ниво е била покрита от водите на Галилейското езеро. За по-пълното му проучване е належащо е да се създадат подводни разкопки, с които ще се дефинира възрастта на паметника и неговата цел.

9. Mеханизмът от Антикитера

 10 открития, за които науката няма пояснение

Mеханизмът от Антикитера е антично устройство, предопределено да изобразява механичен наблюдаемата настройка на слънчевата система. Останките от него са открити измежду предмети, свидетелстващи за корабокрушение, случило се към 70 година пр.н.е., наоколо до остров Антикитира. С въртенето на дръжка се задвижва система от железни зъбчати колела, които задават ситуациите на разнообразни указатели върху предната страна на устройството. Конструкцията в доста връзки е сходна с часовник, само че актуалните описания я показват и като ‘аналогов компютър’. За проучването на Mеханизма от Антикитера е проведен огромен интернационален план.

10. Жуженето в Таос

 10 открития, за които науката няма пояснение

Някои от жителите и посетителите на дребното американско градче Таос, Ню Мексико, от години не могат да намерят пояснение за мистериозното нискочестотно жужене, което чуват непрекъснато. Странното е, че единствено към 2 % от жителите на Таос настояват, че имат сходен проблем. Някои считат, че явлението се дължи на необикновената звучност, някои упрекват всеобщата нервност или пък загатват за някаква загадка. Все още обаче не е ясно дали това жужене се дължи на психически, естествени или свръхестествени сили.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР