Във всеки дом се използва освежител за въздух. Преди той ...

Във всеки дом се използва освежител за въздух. Преди той

Ароматизаторът за въздух може да бъде много опасен за здравето

Във всеки дом се употребява освежител за въздух. Преди той се използваше единствено в тоалетната, само че в този момент мнозина инсталират машинални дозатори в коридора, хола и даже в спалнята. Апартаментът мирише добре, само че е вреден! Сместа пропан-бутан е част от освежителите за въздух и колите се зареждат с нея. Каква е заплахата за човек?

Освежителят за въздух може да аргументи пожар! Експертите споделят, че в някои аерозоли има толкова доста пропан-бутан, че кенчето може просто да експлодира, в случай че стаята е гореща.

Тези освежители съдържат същия газ, който се употребява в конвенционалните кутии за портативни горелки. Експерти предизвестяват, че освежителят се смята за безвреден, в случай че сместа пропан-бутан е не повече от 30%.

Ако изпръскате  половината от тази опаковка в затворено помещение, тогава сместа пропан-бутан ще измести въздуха. При нескончаем престой в такава затворена стая, в тоалетната или в банята може да възникне дефицит на О2. Но, несъмнено, никой не употребява освежител в такива количества.

Но пропан бутанът не е единствената заплаха. Съвременните освежители включват формалдехид, натриев нитрит, етанол, фталати, ацетон и бензен. Всички тези съставни елементи са отровни. Те могат да причинят обриви, пристъпи на кашлица и даже гибел!

Има разнородни реакции. Започва главоболие: наподобява, че всичко е  наред. Но на индивида стартира да му се гади, след което може даже да загуби схващане.

По закон производителите на аерозоли би трябвало да предупредят купувачите за токсичността на своите артикули-слагат специфична маркировка на всеки освежител. Най-ниският индикатор за заплаха е за аерозолите от четвърти клас. Друг съществен миг, който производителите би трябвало да предписват върху опаковката, е минималната повърхност на помещението, в която можете да употребявате избран мирис. Вярно е, че не всеки прави това.

Има минимални стандарти за вентилация на помещението, плюс кубическият метър въздух, в който се употребява освежителя.

За съпоставяне-размерът на общоприета тоалетна или баня в елементарен апартамент не надвишава пет квадратни метра! Оказва се, че е невероятно да се употребяват такива аерозоли в тези пространства.

Качественият освежител за въздух би трябвало да е безвреден, да се пръска добре и да маскира неприятните миризми. Справят ли се всички аерозоли с това? За опит купихме четири тестове: евтина, междинна ценова категория и скъпа. И преди всичко, ние деликатно проучихме техния състав. В първата проба е открит натриев нитрит. Освен това производителят не е посочил количеството на опасния съставен елемент.

В малки дози това вещество е безопасно, само че когато се надвиши допустимата централизация, към този момент настава съществен отровен резултат. А във високи концентрации може да аргументи и гибел.

Втората проба също наподобява опасна за специалистите. Производителят не е посочил кои консерванти са включени в аерозола. Опаковката е цялостна с повече газ, в сравнение с би трябвало. Този освежител ще се изчерпи доста бързо. Освен това може да експлодира в жегата!

Най-сигурният състав се оказва със скъпата проба. Ако се употребява вярно, не би трябвало да навреди на вашето здраве.

Източник: actualno.com