Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече

...
Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече
Коментари Харесай

Ще има ли задължителна ваксинация в Европа?


Във от ден на ден европейски страни за ваксинираните против ковид към този момент има доста повече свободи, в сравнение с за останалите. Но решението в интерес на имунизацията остава персонално - управляващите не могат да го наложат.

Франция: Макрон прикани съгражданите си да се имунизират

В телевизионно послание, събрало повече фенове от финала на Европейското състезание по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде подтик за имунизационната акция в страната. Мерките, препоръчани от него, се отнасят най-много за медицинските чиновници: в случай че работещите в лечебни заведения и в домове за възрастни хора не се имунизират до септември, рискуват да изгубят работата си. С апела си за наложителна имунизация френските управляващи реагират на разпространяването на изключително заразната Делта разновидност. А и 39 % от жителите на страната към момента не са ваксинирани изцяло.
Редакцията предлага
Същевременно държавното управление одобри закон за въвеждането на здравен паспорт, посредством който се разчита да се увеличи готовността на популацията за имунизация. От през днешния ден визитата на културни институции и тук-там за превозване на свободното време е допустимо единствено за изцяло ваксинираните, прекаралите болестта и тези, които разполагат с отрицателен тест. От началото на август паспортът става наложителен и за визитите на заведения за хранене и питейни заведения.

По уикенда десетки хиляди французи излязоха на митинг против последните държавни ограничения, ориентирани против ковид. Кабинетът счита тези ограничения за неизбежни в подтекста на настъпващата четвърта вълна на болестта - в неделя управляващите оповестиха за 12 500 нови инфекции, или двойно повече, в сравнение с предходната седмица.

Германия: наложителна имунизация няма да има

Наскоро след известията за наложителни имунизации в други страни, немските управляващи дадоха ясно да се разбере, че са на тъкмо противоположната позиция и не имат намерение да принуждават сънародниците си да се ваксинират срещу волята си. На 14-и юли канцлерката Ангела Меркел съобщи извънредно твърдо: " Не считаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че наложителна имунизация няма да има ".

Но - даже и при най-силно предпочитание на управляващите провеждането на всеобща наложителна имунизация в Германия е нереално. Правото на физическа цялост на жителите е записано в конституцията. Изключения не е да няма - когато децата потеглят на детска градина или на учебно заведение, би трябвало да са ваксинирани против дребна шарка. Служителите на публичните и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също би трябвало да са имунизирани. Изискване да се имунизират против дребна шарка има и по отношение на бежанците и претендентите за леговище, които би трябвало да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Англия: карантинните ограничавания отпаднаха

Представянето на тима на Англия на Европейското състезание по футбол въодушеви стотици хиляди почитатели. Но зрителските тълпи на стадион " Уембли " без маски и без съблюдаване на отдалеченост провокираха рецензии по целия свят. В самата Англия 85 % от новите случаи на ковид се дължат на извънредно заразната Делта разновидност.

Възпоменателна стена в за жертвите на ковид в Лондон

Министър-председателят Борис Джонсън прикани сънародниците си да бъдат деликатни. Преди няколко седмици държавното управление вкара наложителна имунизация за работещите в домовете за възрастни хора. Това условие важи и за фризьорите и другите чиновници в областта на услугите, както и за доброволците в публичния бранш. Същевременно под натиска на публичното мнение английският министър председател едно след друго анулира карантинните ограничавания - те отпаднаха дефинитивно на 19-и юли, който за британците стана " Ден на свободата ". Новите болести обаче по никакъв начин не са малко - по над 50 000 дневно.

Гърция: броят на болестите пораства

Гръцкият министър председател също се пробва да овладее пандемията в страната посредством твърди изявления и решения. " Не считаме още веднъж да затваряме страната поради отношението към имунизациите ", съобщи Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде позволено да обитават на закрито в заведенията за хранене и културните институции единствено в случай че са имунизирани. Медицинските чиновници и работещите в домове за възрастни също ще би трябвало да се ваксинират наложително, в противоположен случай ще бъдат уволнени.

Гърците не се възмущават прекалено от условията на управляващите. Това евентуално е обвързвано с събитието, че множеството ги считат в действителност за нужни: около забележителното намаляване на рестриктивните мерки, въведени по-рано в границите на битката с пандемията, броят на новозаразените в страната в последните две седмици внезапно набъбна. Последните догатки са, че нов локдаун може да бъде въведен още от четвъртък, 22-и юли.

Чехия: наложителната имунизация е въпрос на време?

В Чехия сега за децата до 9-годишна възраст важи наложителна имунизация против девет инфекциозни болести, измежду които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са наложителни за приемането на децата в детска градина или учебно заведение. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са застрашени от санкции.

Обществени диспути по въпроса в страната няма. Което евентуално е обвързвано и с това, че твърдата линия на чешкото държавно управление бе подкрепена напролет от Европейския съд по правата на индивида. В решението на съда се споделя, че чешката политика в областта на опазването на здравето " във всеки смисъл " дава отговор на ползите на децата.

Имайки поради позицията на управляващите, може да се допусна, че и имунизацията против ковид ще стане част от програмата за наложителни имунизации. По данни на Института " Роберт Кох ", изцяло имунизираните против ковид чехи са 36 % - релативно невисок индикатор спрямо другите страни от Европейски Съюз.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР