Във все по-горещотото време, може би сте прекарали нощите си

...
Във все по-горещотото време, може би сте прекарали нощите си
Коментари Харесай

Коя е най-добрата поза за спане?

Във все по-горещотото време, може би сте прекарали нощите си във въртене, изпробвайки разнообразни пози за сън в опит да се почувствате комфортно. Но какво споделят доказателствата за това кои пози за сън в действителност са най-хубавите?

Проучванията върху всички - от моряци на контейнеровози до заварчици в Нигерия може да са в положение да ни оказват помощ, макар че като се има поради какъв брой значим е сънят за нас, е изненадващо какъв брой малко огромни изследвания са извършени, представени от BBC

Първо се нуждаете от метод да разберете в каква позиция спят хората. Можете да ги попитате, несъмнено, само че ние в действителност помним единствено метода, по който лежим, когато се опитваме да заспим, и позата, в която се разсънваме. За да схванат освен това, откривателите са тествали разнообразни техники, в това число снимане на хора, до момента в който спят или ги карат да употребяват технология, която следи придвижванията им.

В Хонконг откриватели създават това, което назовават ​​„ Система за систематизиране на позицията на одеялото при сън “, която употребява инфрачервени камери за дълбочина, които могат да открият позицията на човек при сън даже през дебело одеяло.

Изследователи от Дания са употребявали дребни детектори със датчик за придвижване, прикрепени към бедрата, горната част на гърба и горната част на ръцете на доброволците, преди да заспят, с цел да открият желаната от тях позиция за сън. Те разкрили, че по време на престоя си в леглото хората прекарват малко повече от половината от времето си встрани, към 38% по тил и 7% по стомах. Колкото по-възрастни били хората, толкоз повече време прекарвали встрани.

Това користолюбие към спането встрани е нещо, което развиваме едвам когато станем възрастни, тъй като децата на възраст над три години прекарват приблизително еднообразно време в сън встрани, по тил и начело.

Междувременно бебетата спят най-вече по тил, тъй като се поставят в леглата си по този метод от съображения за сигурност.

Така че спането на една страна е най-често срещаната поза и можем да се доверим на мъдростта на тълпата да избере позицията, в която спят най-добре, само че какво ще кажете за данните? Едно доста малко наблюдателно изследване, при което хората могат да спят както избират, откри, че тези, които спят на дясната си страна, спят малко по-добре от тези на лявата, следвани от тези по тил.

Ако смятате, че е елементарно да спите на една страна, евентуално е най-добре и за всеки различен, който се пробва да спи наоколо. Веднъж, до момента в който обикалях една подводница за радиопрограма, която правех, подводничарите ми демонстрираха своите спални пространства, където леглата бяха подредени толкоз компактно една върху друга, че беше мъчно да се извърнат. Това означаваше, че са склонни да спят по тил, тъй че ми споделиха, че е конкуренция кой да заспи първи, преди цялата каюта да е цялостна с хъркащи мъже.

Друго малко изследване преглежда моряците, работещи на търговски контейнерни кораби, и открива, че дихателните разстройства като хъркането са по-чести, когато моряците спят по тил.

Някои типове хъркане се предизвикват от тежка обструктивна сънна апнея, при която дишането стопира и стартира, до момента в който човек спи. Установено е, че това е по-често при хора, които непрекъснато спят по тил.

За разлика от това, лежането на една страна оказва помощ за прочистването на горните дихателни пътища и предотвратява запушването на увулата (месестото късче, което виси в задната част на гърлото ви) и езика, което води до по-малко хъркане. Наистина, в някои случаи е потвърдено, че прекосяването от спане най-вече по тил към главно спане на ведна страна взема решение изцяло казуса със сънната апнея.

Спането на една страна може да има и други преимущества. Например, проучване на моделите на сън на заварчици на контейнерни кораби в Нигерия сподели, че тези, които спят по тил, са по-склонни да страдат от болки в гърба, спрямо тези, които спят встрани.

Хората, които спят в по-права, по-подпряна странична позиция, оповестяват, че имат по-малко болки във врата

Но това не значи, че спането на една страна работи за всички или е панацея за всички болки. Зависи от вашето заболяване и точната позиция, която заемате по време на сън. Изследователи от Западна Австралия следиха спалните на доброволците в продължение на 12 часа на нощ благодарение на автоматизирани камери и откриха, че тези, които споделят, че постоянно се разсънват със вдървен врат, прекарват повече време в сън в това, което откривателите назовават ​​„ провокативни странични позиции за сън “.

Тази фраза може да извика всевъзможни благоприятни условия в мозъка ви, само че това, което значи в този подтекст, е да спите встрани в усукана позиция, да вземем за пример, като горното ви бедро се простира през другото бедро, извивайки гръбнака. Обратно, хората, които спят в по-права, по-подпряна странична позиция, оповестяват, че имат по-малко болки във врата.

Това, което планът на това изследване не можа да откри, несъмнено, е дали спането в " провокативна " поза предизвиква болежка във врата или хората одобряват тази поза, тъй като това е единственият метод да се усещат комфортно заради болежка във врата.

И по този начин, какво ще кажете, в случай че накарате хората да тестват нова позиция за сън и по-късно да ги последвате, с цел да видите дали има значение за болките, които изпитват?

В изследване, извършено с възрастни хора, участващи във фитнес стратегия в Португалия, хората с болки в гърба бяха инструктирани да спят встрани, а тези с болки във врата да опитат да спят по тил. Четири седмици по-късно 90% от участниците споделиха, че съответните им болки са намалели.

Това наподобява като впечатляващ резултат, само че има едно предизвестие. Само 20 души взеха присъединяване в изследването – дребна извадка – тъй че не е допустимо да се заключи, че тази елементарна смяна на позицията на сън би имала толкоз позитивен резултат върху всеки, който страда от болки в гърба или врата. Както постоянно в научните проучвания, са нужни повече проучвания.

Ако страдате от киселини, може би си коства да се опитате да спите повече на лявата си страна в бъдеще

За един медицински проблем не е единствено въпросът дали да лежите по тил или встрани, а по-скоро на коя страна лежите. При киселинен рефлукс стомашните сокове излизат от стомаха, причинявайки мощно парене в гърдите. Понякога лекарите поучават хората да опитат да спят на подпрени възглавници в опит да облекчат този доста противен тип болежка.

Ако дискомфортът се появява неведнъж, това е известно като гастро-езофагеална рефлуксна болест, която може да има съществени последствия. Защо това е трябвало да се случи не е напълно ясно, само че едно от вероятните пояснения е, че спането отляво поддържа връзката сред стомаха и хранопровода над равнището на стомашната киселина. Спането отдясно отпуска долния езофагеален сфинктер, позволявайки на киселината да излезе.

Какъвто и да е отговорът, в случай че страдате от киселини, може би си коства да се опитате да спите повече на лявата си страна в бъдеще.

Досега се концентрирах върху спането на ваша страна или по тил, тъй като това е, което множеството хора вършат. Но какво да кажем за тези хора – малко малцинство – които спят на фронтовете си?

Е, като начало, едно изследване допуска, че не е добра концепция, в случай че страдате от болки в челюстта, което може би не е доста изненадващо.

А какво да кажем за бръчките? Със сигурност, в случай че лежите с лице, смачкано във възглавницата, бръчките се утежняват?

Писайки в Aesthetic Surgery Journal, група пластични хирурзи допускат, много поетично, че кожата на лицето ви се резервира най-добре, в случай че се третира като „ морско зеле, което се люлее, до момента в който е вързано за филиз “.

Така че концепцията е да наложите допустимо минимум напрежение върху лицето си, до момента в който спите и това изключва спането с лицето надолу. И в случай че запазването на кожата ви е най-важно за вас от по-добрия сън или оправянето с болки или рефлукс, тогава спането на една страна също не е идеално.

Какво тогава можем да заключим от всичко това? Първо, при равни други условия спането на една страна наподобява има няколко преимущества, само че вашата точна стойка може да има резултат върху болките във врата и гърба – а страната, на която спите, може да усили или понижи киселинния рефлукс. Хъркането се ускорява, в случай че спите по тил, само че всички ние се разграничаваме, тъй че въпреки всичко това може да е методът, по който спите най-добре.

Струва си да изпробвате нови пози за сън и да си водите дневник, в случай че сегашната ви позиция не ви обезпечава добър сън. Но не забравяйте да не се вманиачавате прекалено много за разнообразни позиции или може да се държите будни, тревожейки се.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР