Във времето на Джеймс Дийн с неговата вечна цигара и

...
Във времето на Джеймс Дийн с неговата вечна цигара и
Коментари Харесай

IQOS: технологията, която върна живота на пушача

Във времето на Джеймс Дийн с неговата безконечна цигара и Одри Хепбърн в „ Закуска в Тифани " с нейното цигаре, пушенето е било белег за аристократичност. Задимените френски кафенета, в които са пушили огромните мислители на 19 век, пурата на Чърчил, тази на Фройд... цигарите дълго време бяха знак за артистичност и принадлежност към някаква интелектуална общественост.

Днес нещата са разнообразни: пушачите са изритани на дъното на социума и стигматизирани като хора, които нехаят за здравето си.

В един свят, в който здравето е стожер на една съвременна ценностна система, практикуването на потвърдено нездравословен табиет, макар съзнанието за неговата вредност, се възприема като обидно тъпчене на правото на човек да живее здравословно.

С въвеждането на възбраната за тютюнопушене на публични места, тази смяна даде отражение в заядливи телевизионни диспути, откровени кавги в обществените мрежи и разделяне на хората на пушачи и непушачи. Пушачите се трансфораха в тези смрадливи брънки на обществото, които висят в студа пред заведенията, с цел да дърпат нервно от цигарите си, и съзнателно вредят на другите.

Майките започнаха да изпадат в под паника рецесии щом видят някой да пуши на скамейка в парка единствено на километър от мястото, на което играят деца.



Трудно е да накарате буен пушач да опитва нещо ново, което да размени цигарите. Електронните цигари не се оправиха със задачата да привлекат пушачите към нещо друго. IQOS обаче бележат съществени триумфи и за това си има аргументи.

Първото, което незабавно прави усещане, когато се употребява IQOS, е миризмата. Грешка, не миризмата, а аромата. Той няма нищо общо със зловонието на пушека/дима от елементарната цигара: парата, която излиза от IQOS устройството, ухае на камина в хижа през зимата, на пукаща в камината цепеница.

Косата, облеклата и мебелите не се омирисват, защото става дума за пара, а не за дим, и тя не оставя трайно миризмата в помещението, в което се употребява.

Това автоматизирано разкрива безкрайни нови хоризонти пред пушачите: вместо да се свират под абсорбаторите си, с цел да не овонят завесите вкъщи, те могат умерено да си пернат тютюна с IQOS в работния кабинет, у дома в хола пред тв приемника, а даже и в спалнята.

Според законовите разпореждания на всеки е ясно, че тютюнопушенето е неразрешено в закрити публични места.

А IQOS не се пуши, няма пушек, тютюневите стикове са бездимни артикули, затова използването на IQOS е разрешено.

Още повече, че парата не вреди на близките, а в случай че има слаба миризма, тя доста бързо се разсейва, заради което няма причина да бъде ограничавано.

Разбира се, в случай че извадите демонстративно IQOS в градския превоз, постоянно може да се откри някой, който да ви направи забележка, мислейки си че пушите. Но може да го оборите: „ аз не пуша - няма пушек, а просто пара с лек аромат ", който може и да е доста по-лек и прелестен, спрямо подмишниците на някой наоколо. Освен това, множеството хора харесват миризмата и не роптаят.

Откакто минах на IQOS, съм го употребила даже в чакалнята на лекарски кабинет. Идеята, че не дразниш близките, а в това време си набавяш никотина и не ангажираш мозъка си с безбрежно досадното „ Пуши ми се, само че не ми се излиза ", издига нагряването на тютюна напълно ново равнище: възприятието за виновност, което постоянно съпътства пушачите е торпилирано.

Първоначално имах терзания по отношение на зареждането: кабели, зарядни, 4 минути изчакване...звучеше ми комплицирано. Оказа се обикновено.

А четирите минути, които би трябвало да минат сред всеки идващ стик, вместо бодил в очите, се оказаха потребно нещо.

Тези нищо и никакви четири минути попречват човек от ненужно палене на втора цигара незабавно след първата. Наистина, тютюневите стикове към момента не се намират на задоволително места и един минус, който би трябвало да се означи, е че би трябвало да се мисли за запасяването с тях, защото в случай че се сбъдне кошмара на всеки пушач да останете без цигари по средата на празненство през нощта, ще ви бъде по-трудно да си купите HEETS.

Като отрицателна противоположна връзка, сътрудниците споделиха, че кондукторите в БДЖ не знаят какво е IQOS и вършат забележки, в случай че ползваш в купето.

Но всичко е тъкмо. Достатъчно е да им кажеш, че „ това не е елементарна цигара и не се пуши ", с цел да те оставят на мира. Освен това, не е надалеч от истината. Това в действителност не е елементарна цигара. Тютюневият стик е по-къс, по-вкусен и е доста евентуално да е по-малко нездравословен.

Но носи същото „ задоволство ", което дава и елементарната цигара. Докато пиша, обичам да си набирам никотин, тъй като мислите ми потичат по-гладко. Доскоро трябваше да стана от преносимия компютър си, да изляза на балкона или да се набутам под абсорбатора в кухнята и небрежно да дръпна 2-3 пъти, след което да търча назад на компютъра, с цел да не си не помни мисълта.

С IQOS си седнал съм на писалището и се усещам като Чърчил, който измислял огромни неща зад облака от пушек на безконечната си пура, или като Айнщайн със своята дълга лула, който разкрил теорията на относителността.

Само дето с IQOS няма пушек, а единствено лека благоуханна зной, която придава креативна атмосфера на мястото.

Макар да оставям здравния аспект на последно място в този тест „ smoking vs. vaping ", е ясно, че той не е на последно място. От петима пушачи, минали на IQOS в редакцията, четирима споделят, че откогато не са палили елементарна цигара, се усещат по-добре физически.

И в действителност, утринната кашлица я няма, а изкачването до третия етаж не се усеща като нанагорнище до деветия. Спомням си когато татко ми отхвърли цигарите и след месец сподели, че „ то било доста прелестно да чувстваш, че имаш въздух в дробовете си и можеш умерено да си поемеш мирис ". Подобно е чувството и след минаване на IQOS.

Рекламирането на вредностите в никакъв случай няма да стане съвременно, и по този начин е редно.

Естествено е желанието на хората да живеят дълго, без тегобата на заболявания, които могат вероятно да избегнат. Но истината е, че нито един пушач не се е отказал от цигарите, тъй като рекламите на цигари бяха неразрешени, а пушенето в заведения стана невероятно.

С ограниченията, които взе държавното управление против тютюнопушенето, то по-скоро потисна пушачите, в сравнение с да ги вкара в правия път на ограничения от нездравословни удоволствия живот.

Онова, което направиха Philip Morris, е по-смислено. Те вкараха технология, която има всички шансове да промени действителността на пушача към по-добро. Ако желаете живот без тютюнев пушек, само че обичате тютюна, към този момент има опция: такава, която не ви лишава от насладата на тютюна, а ви прави човек с нездравословен табиет, който управлява. Човек, който има своето място измежду закусващите с чиа и био кисело мляко.

Някои непушачи започнаха всеобщо да се перчат с грижата за здравето си и с вероятността за 400 години живот без кашлица и жълти зъби.

И ето на един подобен декор, на който пушачите, маргинализирани като утайката на един идеален социум, който закусва чиа, накисната в био кисело мляко, бяга по пет километра дневно в парка на чист въздух и върви на профилактични прегледи на „ целия организъм " всяка седмица, се появи IQOS. Технологията, която оправдава самочувствието и достолепието на феновете на тютюна.

В последните 14 години Philips Morris влага милиарди в създаването на устройство, което да нагрява тютюна, вместо да го изгаря. Температурата на нагряване освобождава ароматите и никотина от тютюна, като по този метод доставя нужното наслаждение на потребителя, без да освобождава огромна част от нездравословните субстанции, които се отделят при горенето в цигарения пушек.

Резултатът излиза на пазара през 2014 година - устройството IQOS (I quit original smoking), което до момента е най-разпространената и допустима опция на добре познатите цигари.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР