Във времената на контролирани от глас устройства и стрийминг платформи

...
Във времената на контролирани от глас устройства и стрийминг платформи
Коментари Харесай

Светът се готви за Деня на магазините за плочи

 Снимка Във времената на следени от глас устройства и стрийминг платформи е съблазняващо да напишем некролог за физическите носители на музика. Но трендовете на пазара сега демонстрират, че към момента има интерес към твърдите носители. Що се отнася до плочите този интерес е възходящ.

Възраждането на винила, на което сме очевидци от няколко години ще бъде маркирано и през 2018 по време на Деня на магазините за плочи.

В отбелязването тази събота ще се включат магазини от Съединените щати, Мексико и  Канада на запад  през Англия, Ирландия до Германия, Франция в Европа и Австралия и Япония на изток. Търговците се готвят да посрещнат нови почитатели и запалени меломани като в деня се чака да се появят лимитирани издания на винили на познати имена като Дейвид Бoуи и Аркейд Файър. Те ще намерят място по щандовете един до друг с наложени албуми на винил от звезди като Ед Шийрън, Ейми Уайнхаус, Адел, Ди Екс Екс, Сам Смит, СИЗА и Арктик Мънкийс.

В някои елементи от света се провеждат и обиколки из разнообразни магазини за плочи. В събота това ще се случи в Ню Йорк и Берлин. На други места сходни начинания са планувани до края на годината. По време на тези обиколки почитателите ще пътуват с рейсове до разнообразни магазини за плочи като в програмата са включени и осъществявания на актьори.

Както писахме в края на предходната година, съществени клиенти на магазините за плочи съответно на Острова са върли фенове, които преоткриват удоволствието от слушането на плоча , само че има и по-млади, които занапред се сблъскват с сходен формат притежател. И точно Англия е един от най-бързо разрастващите се пазари в този аспект.

Веригата Сейнсбърис на Острова удвои броя на магазините си, в които в асортимента се  предлага и винил и сега те са близо 400. Изданието Мюзик Уик отбелязва, че единствено за предходната година точно на Острова са били закупени 4.1 милиона плочи. Подобен резултат е бил регистриран за последно през 1991-ва. Бързо възходящият интерес във Англия е реалност и отварянето на фабрика за произвеждане на винил там, както и в Ирландия е показателно за наклонността.

Феновете могат да се снабдяват с този самобитен предмет на изкуството и чрез абонамент. От основаната в Чикаго Vinyl Me, Please споделят пред Мюзик Уик, че единствено предишния месец са изпратили към 44 хиляди плочи до 39 страни. Най-много клиенти те имат в Съединените щати, по-късно в Канада. Англия е на трето място като има възможност да стане втора. Абонамент оферират и други компания като някои вместо албуми изпращат деликатно селектирани сингли. Това е фокуса на британската Flying Vinyl.

240 магазина по света ще се включат в събота в Деня магазините за плочи. В уеб страницата на уредниците не можахме да открием български търговци, които са част в програмата, само че това не пречи да посетите някои музикален щанд за плочи и да се потопите в едно несравнимо прекарване.

За още от значимите моменти от тази музикална седмица слушайте Мюзик Пойнт.
В новия брой сме присъединили горещи оферти от Дъ Уикенд, Алис Мъртън, Крис Браун, Алина Бараз, Пост Малоун и доста други представители на плейлистите от двете страни на Атлантика.

Чуйте саунда на Америка и Англия в петък от 8 вечерта и събота от 1 следобяд по Радио София.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР