Във времената, когато метеорологията и физиката все още не са

...
Във времената, когато метеорологията и физиката все още не са
Коментари Харесай

Защо лястовиците, цветята и пчелите са предвестници на лошо време?

Във времената, когато метеорологията и физиката към момента не са били известни, а сеитбата и прибирането на богата годишна продукция са били най-важната задача, хората са се обръщали към природата. Поведението на животните, характерностите на растенията, посоката напразно и цветът на небето - всичко това е в основата на националните знаци, които се предават от потомство на потомство в продължение на хиляди години.
Наблюденията се натрупали и хората почнали сами да предвиждат какъв ще бъде новият ден и даже идващите шест месеца. Всъщност поверията, на които хората не престават да имат вяра и през днешния ден, са обясними от позиция на науката. Едно от най-разпространените вярвания е, че в случай че лястовицата лети ниско, тогава ще вали. Обяснението е просто: преди превалявания атмосферното налягане се намалява, а влажността на въздуха се покачва. Поради това крилата на мушиците стават по-тежки и ги спускат надолу, а лястовиците летят към земята след храната. Същото се отнася и до поверията за жабите. Смята се, че скачането им на брега предвещава неприятно време. Но и те просто като лястовиците следват мушиците, летящи над земята.

Има и други птици предвестници на дъжд. Това са врабчетата, които се „ къпят " в прахта. Оказва се, че в перата се зараждат паразити, които заради спадането на атмосферното налягане преди дъжд се засилват и безпокоят птиците. За да се отърват от вредителите и сърбежа, врабчетата почистват перата си и дружно с прахта се освобождават от паразитите. Поверията, свързани с дъжда, са едни от най-разпространените. Например, че измененията във времето могат да бъдат проследени по иглолистните дървета. Преди дъжд клоните се насищат с влага, набъбват и падат под тежестта.

Подобно пояснение има и за явленията, които се случват с пчелите. Поради микроскопични капчици, невидими за човешкото око, крилата на пчелите се намокрят още преди дъжда, тъй че пчелите избират да останат в кошера и да изчакат неприятното време. Прогнози за дъжд се вършат и по растенията. Обикновено преди дъжд розите, акацията, орловите нокти и сладката детелина излъчват по-силен мирис, отделяйки повече нектар за привличане на насекомите. Така се пробват да се опрашат, преди дъждът да отмие целия прашец от тях. А глухарчета, теменужки, детелина и водни лилии затварят цветовете си, с цел да спестят прашец и семена.

За античните хора това би било необикновено, само че множеството поверия се изясняват с промени във влажността, атмосферното налягане и законите на физиката. Силното свирене на щурците в изсъхнало време се дължи на обстоятелството, че звукът от триенето на елитрата в такива условия се популяризира по-добре. А аленото слънце по залез - с плътността на влажния въздух, през който до нас доближават единствено дългите светлинни талази. Застудяването постоянно се прави оценка по домашни любимци. Например котките усещат съмнения в атмосферното налягане и с цел да запазят топлината, се свиват на топка и покриват носа си, намалявайки зоната на отдаване на топлота. По същите аргументи кокошките стоят на един крайник, защото земята към този момент изстива.

Сред хората има доста вярвания и суеверия. Но доста от тях, свързани с времето, са правилни, тъй като естествените процеси са естествени от позиция на биологията, физиката, химията и други науки.

Прогнози по небесните тела

" Луната прави времето на Земята "

Луната, до момента в който се движи към Земята, основава приливни талази в океаните. Едновременно, само че в доста по-малък мащаб, в атмосферата пораждат талази. Тези приливи се показват като съмнения във въздушното налягане с амплитуда от почти 0,02 милиметра живачен дирек. Но тези, които наблюдават времето, знаят, че когато то се промени, дневните съмнения на атмосферното налягане могат да доближат и надвишават 20-30 mmHg. Тоест въздействието на лунните приливи върху атмосферата е доста нищожно. Вярванията за въздействието на Луната върху времето на Земята са се появили по-скоро тъй като заради промените във влажността в земната атмосфера Луната наподобява друго за хората при друго време.

" Ясна луна дава обещание слана "

При ясно небе понижаването на температурата на въздуха през нощта е съпроводено от в допълнение " изстудяване ": наподобява, че духа студено от земята. Мразът става все по-силен. Така да вземем за пример при -10°C температурата покрай снежната завивка в ясна нощ може да бъде -20°C. Затова даденото вярване е правдоподобно. Признак за мощен мраз са и оптичните феномени - лунни и слънчеви стълбове (или безоблачен кръст), които се следят единствено когато атмосферата е спокойна и устойчива.

" Ефектът хало вещае неприятно време "

Появата на тънки перести облаци в небето най-често свидетелства за смяна на времето: през зимата - за стопляне, през лятото - за вероятен дъжд. На тези височини, където са ситуирани " перата ", водната пара е под формата на ледени кристали. Светлината, идваща от слънцето или луната, се пречупва по необикновен метод в ръбовете на леда, създавайки такава хубост като хало.

Прогнози по облаците

Прогнозите за околните дни са добре обяснени от закономерностите на атмосферните процеси. За да си ги изясните, е желателно да знаете главните метеорологични понятия. Атмосферата е океан, където непрестанно се следят течения от разнообразни въздушни маси. Всяко има свои лични характерности (въздушната маса на полярните ширини или умерените, или тропическите...).

Между тях съществува много тясна преходна зона или (условно) граница на делене. В метеорологията такава зона на " неустойчивост ", която се характеризира с огромни контрасти (или внезапни промени) в температурата и влажността, се назовава атмосферен фронт. Във фронта от време на време пораждат циклони. Това е ураган с намалено налягане на въздуха, която наподобява на мощна въздушна фуния.

Този сектор от фронта, който се движи пред циклона, се смята за топъл: вятърът преди „ фунията " носи топъл въздух от юг. Участъкът от фронта, който се движи в задната част на циклона, е леден фронт: тук вятърът, обръщащ се на запад или север, носи леден въздух. След към седмица атмосферата се успокоява и на промяна на циклона идва антициклон - област с нараснало налягане: за известно време времето става уравновесено. Топлите и студените сектори на атмосферния фронт се характеризират със личен набор от метеорологични феномени. Най-опасните метеорологични феномени - проливен дъжд, градушка, вихър, от време на време торнадо, а през зимата снеговалеж и вихрушка - се случват при деен леден фронт. Да разгледаме тези феномени с образеца от един летен ден.

" Перестите облаци предвещават неприятно време "

Перестите облаци са предвестници на топъл фронт. Фронтът се чака след към половин ден или ден. Но не е реалност, че ще има превалявания. Може да приключи със стопляне. Ако обаче зад тях се появят пересто-слоести облаци, тогава да: пет до седем часа след появяването им ще се появят слоесто-дъждовни облаци и ще стартира топъл дъжд.

" Задушно е - без гръмотевична стихия няма да мине "

След прекосяването на топъл фронт нормално настава мъртвило за ден-три (или повече). За какъв брой - зависи от силата напразно на височина. Температурата ще се покачва от ден дневно. Преди изместването на студения фронт с дъждове и гръмотевични стихии може да стане отвратително задушно - наличието на влага във въздуха доста се усилва. Небето придобива мъждив и белезникав нюанс. Опашки, ветрила и наковалня на върха на облака са признаци за идна мощна гръмотевична стихия и градушка. Появата на висококупести облаци заран постоянно демонстрира мълниеносен развой или смяна на времето. Обикновено такива облаци под формата на влакна, воали или хребети се появяват от западната страна на небето и като че ли идват от една точка на хоризонта.

Час и половина до два часа преди наближаването на фронта с гръмотевични стихии на небето се появяват лещовидни облаци. Понякога имат вярна елипсовидна форма и може да наподобяват на НЛО. Налягането продължава да спада. Купестият облак пораства пред очите ни и придобива слисващ тип: изпод - оловносин, от горната страна - ослепително бял. Оцветяването зависи от особеното отражение на светлината: долното равнище се състои от релативно огромни водни капки, по-късно капките понижават, горното се състои от ледени кристали. Облакът става купесто-дъждовен. Ако след малко време върхът се разрасне и границите се размият (образуват се издатини, опашки) или - най-опасното от всичко - се появи изпъната по вятъра наковалня, има огромна възможност да стартира градушка. Наковалнята е голям контейнер от ледени кристали. Те се устремяват надолу, обединявайки се в този галактически полет. Често преди прекосяването на гръмотевична стихия за къс момент внезапно просветлява, вятърът утихва... Но по-късно също толкоз внезапно „ настава нощ ".

А вие следвате ли " знаци ", свързани с времето, и добре ли ви служат те?
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР