Във времена, в които женската еманципация се развива с бързи

...
Във времена, в които женската еманципация се развива с бързи
Коментари Харесай

10 жени, които промениха стереотипите

Във времена, в които женската равноправност се развива с бързи темпове, а феминистките придвижвания са по-скоро история (тъй като в по-голямата част от света, дамите са получили по този начин мечтаното равенство) е хубаво да се върнем обратно и да отдадем заслуженото на “виновниците ” за това да не забравяме дамите, борили се през днешния ден всички ние да одобряваме равните си права, за нещо напълно естествено.

Ще разгледаме едни от най-ярките образци за женската мощ, борбеност, господство и обич, които историята е съхранила. Ще разкажем за дами – водачи, сложили нови правила в мъжкия свят, дами, които са потвърдили, че нежният пол е тъкмо толкоз кадърен, колкото мощния.

Жените, за които ще приказваме, са оставили друг отпечатък в своята ера, за това не бихме могли да характеризираме по значимост, по-скоро ще разгледаме хронологично приноса им.

1. Жана д’Арк

1412-1431 година

За относително късия си живот, Жана д’Арк съумява да реализира доста победи, персонални, национални и исторически. Повежда войска, получава пост на главнокомандващ, смъква обсадата на Орлеан, единствено за 4 дни, и печели голям брой борби, преди да падне в плен, а по-късно да бъде упрекната в разкол и изгорена на клада.

Орлеанската Дева, както става известна, оставя в действителност огромна следа в историята. Името ѝ се трансформира в нарицателно за мощ и борбеност у дамите, а личността ѝ става доказателство за това по какъв начин едно младо момиче може да бъде по-силно от голям брой мъже и да извоюва доста повече.

2. Елизабет I

1533-1603 година

Известна като Кралицата Дева, Елизабет I е последният монарх от династията на Тюдорите. Сяда на трона след известни компликации – първо е оповестена за незаконнородена, по-късно, по време на царуването на сестра ѝ, по-известна като Кървавата Мери, прекарва няколко години в затвор и домакински арест, до момента в който не се възкачва на престола, след гибелта на сестра си.

Само на 25 годишна възраст, тя към този момент има мъдрост и вътрешен глас, които ѝ оказват помощ в напрегнатата конюнктура в страната по това време. През виталния си път и ръководството си, Елизабет по този начин и не се омъжва, само че съумява да трансформира предложенията за брак, които получава, в политически въпрос на интернационалните връзки с близки страни. Умело води политиката и борбите на Англия, разраства територии и въздействието на страната си неведнъж, а царуването ѝ оказва се като „ Златният век на Елизабет ”. В една от най-известните си речи тя декларира:

„ Зная, че имам тяло на слаба и немощна жена, само че имам сърце и храброст на крал, и то крал на Англия и все си мисля какъв брой комичен и презрян ще стане Пармският херцог или испанският крал, или който и да е държател от Европа, в случай че дръзне да нахлуе през границите на моето кралство, в случай че се опита да се държи безчестно с мен, аз самата ще сграбчи оръжието и сама ще си бъда военачалник и арбитър и ще възнаградя всеки от вас поради неговите добродетели. ”

3. Екатерина Велика

1729-1796 година

Императрица на Русия, Екатерина Велика е най-дълго управлявалият държател на империята, а ръководството ѝ е наричано още Златният век.
Наследява брачна половинка си Петър III, като император регент, което се дължи на прецедента на наследяването на трона от Екатерина I, няколко десетилетия по-рано.

През ръководството си води извънредно сполучлива външна политика с Европа и Япония, а с триумфът си в Руското-Турската война от 1774 година, тя трансформира Русия във водеща мощ, уголемява териториите си и получава изход на Черно море в днешна Южна Украйна. Регентството ѝ бележи един от най-успешните моменти в историята на Русия, а тя се трансформира в един от най-успешните владетели, доказвайки, че и дамите са задоволително мъдри и способни.

4. Мария Кюри

1867-1934 година

Мария Кюри е полски физик и химик, родом от Варшава, учи физика и химия в Сорбоната в Париж, където по-късно става и първата жена – учител.Тя е и първата жена, притежател на Нобелова премия, само че също така е и първият човек, лауреат на две награди в разнообразни научни области – физика и химия.

Приносът ѝ в двете науки е от изключителна значимост, като прави едни от най-важните открития при работата с радиоактивни изотопи, а трудовете ѝ са помествани в учебниците и до през днешния ден.

5. Хелън Келър

1880-1968 година

Американски публицист, деятел и преподавател, тя е първият кьорав и ням човек, получил бакалавърска степен в изкуствата. Губи слуха и зрението си в ранна детска възраст, само че по-късно, благодарение на учителката ѝ Ан Съливан, съумява да се развие и да се научи да поддържа връзка, чете и написа.

Завършва институт за слепи, след което и „ Радклиф “. Превръща се в един от най-известните създатели и оратори, изтъкнат социалист, бранител на правата на хората в неравностойно състояние, бранител на правата на служащите, бореща се за правото на дамите да гласоподават. Пише и голям брой изявления и издава общо 12 книги.

6. Коко Шанел

 10 съвета за хубост от Коко Шанел

1883-1971 година

Името ѝ се трансформира в една от най-влиятелните марки в модата, а революционните и творения ѝ носят изключителна известност и я отличават, като един от най-успешните дизайнери за 20-ти век.

Оказва голямо въздействие върху женската мода, като взаимства елементи от мъжката, нещо, което е било немислимо до този миг.

Нейни дизайни се трансформират в икони за десетилетия напред, като да вземем за пример фамозното ѝ сако с ръкави от три елементи, ръчни шевове и железна верига в основата му, костюмът от две елементи, целящ комфорта на дамите, пред настоящите трендове, както и едно от най-емблематичните творения – Малката черна рокля.

Всичко, до което се допре, Шанел трансформира в фешън вик. Благодарение на нея става шлагер и слънчевият тен, който е бил неприемлив и приписван на нисшата класа, преди нейна поява във Вог, откакто изгоряла на круиз.

Работата ѝ е извънредно вдъхновяваща, а философията ѝ се корени в удобството, на първо място.

„ Дадох на дамите възприятието за независимост, върнах им техните тела… Тела, които бяха потънали под пластове от дантели, корсети и подплънки, поради приумиците на някои дизайнери. ”

7. Амелия Еърхарт

1897-1937 година

Сред първите дами водачи, Амелия слага редица върхове, недостигани от дами или мъже за времето си. Тя е първата жена, прелетяла Атлантическия океан, първият човек, летял самичък от Хонолулу до Оукланд, Калифорния. Прави международен връх за дамите, издигайки самолета си на 14 000 фута, прелита сама над Северна Америка и назад, възнамерява най-дългия околосветски полет, който по този начин и не съумява да приключи, а изчезва безследно и две години по-късно е оповестена за мъртва.

Подпомага финансово организацията на жените-авиатори, издава публикации и книга и става безспорен идол на феминистките придвижвания във времето си.

8. Индира Ганди

1917-1984 година

Една от най-противоречивите фигури в политическата история на Индия, тя е обичана и ненавиждана по едно и също време, само че оттатък несъгласията, безспорно е велика жена, оставила своя белег в историята.
Ганди е първият премиер-жена в Индия и вторият в света. Тя ръководи в три поредни мандата, а по-късно печели още един – четвърти, в който бива убита от защитата си.

Тъй като ръководството ѝ не е по никакъв начин леко и ситуацията в страната е напрегната, като член на социалистическа партия НТК, тя се коалира с други социалистически и комунистически партии, с цел да стабилизира властта си.

По време на мандатите си отстранява всички родови трофеи и привилегии, в блян към тъждество на нацията, национализира банки и петролни компании, вкарва промени в земеделието, обезпечава голям брой работни места и издръжка за популацията.

9. Майка Тереза

1910-1997 година

Родена в Скопие, в католическо семейство, Анета Бояджиу поставя първите си отшелнически клетви през 1931г. и приема името Тереза от Лизийо, като се мести в Британска Индия и става учителка в Калкута. По-късно стартира независима мисионерска активност, основава учебно заведение и основава ордена Мисионери на милосърдието, в помощ на бедните.

В него членуват над 4000 монахини, учредяват приюти, сиропиталища, учебни заведения и домове, на доста места на Индия, а по-късно и в други елементи на света. Прави голям брой дарения и до сетния си мирис не стопира с грижите си и помощта към децата, болните и бедните.

Несъмнено тя е една от най-великите дами в съвремието ни, съдействала в международен мащаб за лекуването и образованието на хората в неравностойно състояние.

Получава голям брой оценки, измежду които и Нобелова премия за мир, а посмъртно е канонизирана и оповестена за светица от папа Франциск като Света Тереза от Калкута.

10. Валентина Терешкова

Родена 1937 година

Валентина Терешкова е съветски космонавт и първата жена в космоса. Заема извънредно значими позиции в комунистическата партия, като народен представител във Върховния съвет, а по-късно е ръководител на комитета на руските дами.

Бележи исторически героизъм с качването си на борда на „ Восток 6 “, с което се записва в историята като първата жена, летяла в космоса. Получава редица оценки в кариерата си на космонавт и военното звание генерал-майстор на авиацията.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР