Във времена на криза ИТ екипите се нуждаят от три

...
Коментари Харесай

3 важни позиции в софтуерния екип, които не изискват ИТ умения


Във времена на рецесия ИТ екипите се нуждаят от три типа експерти с не-технически умения (снимка: CC0 Public Domain)

Програмистите, инженерите и разработчиците са сериозни за всеки ИТ екип, само че има и някои позиции, които не включват писане на код, а в същото време са не по-малко значими. Това са хората, които дават отговор за финансите, регулаторните правила и одитите.

С развиването на технологиите се развиват и софтуерните специалности, а с тях и положителните практики по поддържане на софтуерните екипи. Отдавна е добре известно, че хората, които споделят с клиента и „ превеждат “ условията на езика на софтуеристите, са основни за триумфа на всяка програмна разработка. В днешно време обаче към момента са подценявани някои други функции – тези на отговорника по регулаторното сходство, експерта по одитите, финансиста.

За специалистите по човешки запаси е приоритет намирането на надарени програмисти, инженери и разработчици, само че другите функционалности също играят жизненоважна роля.

Отговорник по регулаторното сходство

Спазването на нормативните условия е от значително значение за всеки бизнес във всяка промишленост. Съответствието в границите на софтуерната промишленост обаче може да бъде изключително комплицирано предизвикателство. Тенденции като BYOD (донесете си свое лично устройство), заканите за данните, условията за сигурност – всички те са причина за непрекъснат проливен дъжд от нови разпореждания.
още по темата
Служителят по сходството е виновен за това създаването на екипа да е в крайник с регулаторните промени. Така би трябвало да подсигурява, че ИТ екипът и неговите софтуерни артикули са — и ще бъдат — в сходство с всички условия на всички съответстващи разпореждания. Този вид чиновници дават отговор и за създаването на стратегически проекти за реализиране на сходство с всички използвани разпореждания. Тяхна е грижата по какъв начин да се подсигурява, че проектите се извършват и следват.

Какво да търсим в служителя по сходството? Такъв човек би трябвало да има няколко години опит в спазването на нормативните условия и е най-добре този опит да включва работа в съответната бизнес-ниша. Желателно е да има отлични устни и писмени информационни умения.

Отговорник по финансите и ИТ бюджета

Сумите, които разнообразни бизнеси влагат в технологии, непрекъснато порастват. Скорошно изследване, осъществено от Spiceworks Ziff Davis, откри, че 53% от компаниите в Северна Америка и Европа чакат разноските за ИТ да се усилят през 2022 година по отношение на миналата година.

Приливите и отливите в ИТ бюджетите обаче се усещат мъчително от доставчиците на технологиите. Затова е добре да има финансов управител или бюджетен шеф, който да знае по какъв начин да резервира компанията печеливша от самото начало. Подобни експерти са виновни за създаването на бюджетен проект, с цел да подсигуряват доходност и за добиване на най-хубава стойност от инвестицията на софтуерната компания.

Какво да търсим в бюджетния шеф? Всеки финансов управител или бюджетен шеф би трябвало да има задълбочени знания в бизнеса, финансите и счетоводството. Но за позиция, обвързвана с ИТ, претендентите би трябвало също да имат опит в осведомителните технологии, в това число познаване на виталните цикли на продукта и процесите на разработка. Това значи опит в технологиите, схващане за облачни калкулации и IoT. Комуникационните умения са значими: въпреки позицията да е от високо ниво, финансовият отговорник комуникира с всички чиновници на всички равнища.

Мениджър по ИТ одитите

С усъвършенстването на технологиите нарастват и заканите за киберсигурността. Очакванията за вредите, подбудени от хакерските атаки по света, са стряскащи. Факторите, които подкрепиха тези проблеми, са внезапното прекосяване към отдалечена работа заради ковид-пандемията, както и миграцията към облака.

В резултат на това сигурността в този момент е по-важна от всеки път. Мерките за сигурност би трябвало да се ползват поредно и да се актуализират постоянно. Директорът по ИТ одитите е виновен за създаването, планирането и осъществяването на одити, с цел да се подсигурява, че контролите за сигурност са налице и работят вярно.

Какво се търси в шефа по ИТ одитирането? Тук са нужни действителни интердисциплинарни умения. Директорът по ИТ одита би трябвало да има богат опит както в технологиите, по този начин и в бизнеса. Нужно е да има има положително схващане на всички условия за съблюдаване на нормативните условия, на правилата на финансовия одит, в това число правила като закона Сарбан-Оксли, критериите на Базел II и обвързваните с тях регулации. Директорите по ИТ одитите би трябвало да имат най-високи професионални и персонални стандарти и да държат на честността – критерии, които са сложни за премерване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР