Във времена на криза е по-добре приоритетът да се насочи

...
Във времена на криза е по-добре приоритетът да се насочи
Коментари Харесай

Икономист: В криза запазването на заетостта е по-важно от нивото на доходите

Във времена на рецесия е по-добре целта да се насочи към това по какъв начин да не загубим доста работни места в идващите месеци. Това съобщи основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов в изявление за БНР. Според него в такива интервали равнището на заплащането не е толкоз незабавен въпрос за разрешаване.

 „ Там, където имаме висока безработица, ниско квалифицирани хора, там където няма задоволително вложения – там всекидневно възнагражденията са много ниски и те дават отговор на такава конструкция на стопанската система, която не основава висока добавена стойност. За тези хора стои въпросът дали да са безработни, или е по-добре да получават една въпреки и по-ниска заплата “, изясни Богданов.  Според него страната би трябвало да вкара механизъм с справедливи критерии, въз основата на които да се правят измененията в минималната заплата у нас. „ Това би трябвало да е самобитен автоматизъм в установяване на минималната заплата. Той да е основан на справедливи критерии и да регистрира по-дългосрочните трендове за догонване на приходите в по-развитите европейски страни, а и в същото време да има връзка с продуктивността на труда и, несъмнено, да има „ спирачки “ за повишение разноските за труд “, изясни Богданов.

Той напомни, че през последните години заплащането у нас пораства по-бързо, в сравнение с в множеството европейски страни. „ Само за 4 година имаме към 43% повишение на разноските за труд “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР