Във връзка със Зaповед №РД-01-856/ 19.10.2021 г. на министъра на

...
Във връзка със Зaповед №РД-01-856/ 19.10.2021 г. на министъра на
Коментари Харесай

Община Мездра: Вижте какви мерки срещу COVID-19 влизат в сила от утре

Във връзка със Зaповед №РД-01-856/ 19.10.2021 година на министъра на опазването на здравето, считано от 21.10.2021 година, на територията на Република България се вкарват следните краткотрайни противоепидемични ограничения:
1. Преустановяват се визитите в центровете за поддръжка на личностно развиване, детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца. Изключение се позволява единствено във връзка с центровете за специфична просветителна поддръжка.
2. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, образования, състезания, изпити и други мероприятия с подобен темперамент.
3. Преустановява се провеждането на тиймбилдинг и други проведени групови мероприятия с подобен темперамент в трудови колективи.
4. Преустановява се провеждането на всички всеобщи мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания и други с подобен темперамент.
5. Преустановяват се груповите визити в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.
6. Преустановява се присъственият образователен развой във висшите учебни заведения.
7. Преустановяват се присъствените образователни занятия в учебните заведения във всички общини с достигната 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 население.
8. Преустановяват се присъствените образователни занятия на 50% от паралелките в учебните заведения в общините с достигната 14-дневна заболеваемост сред 500 и 750 на 100 000 население. Присъственото образование се реализира по график, одобрен от министъра на образованието и науката.
9. Преустановяват се присъствените образователни занятия на 50% от паралелките в учебните заведения в общините с достигната 14-дневна заболеваемост сред 250 и 500 на 100 000 население, при неявяване на над 20% от учениците в съответното учебно заведение и/или слагане под карантина на над 30% от паралелките. Присъственото образование се реализира по график, одобрен от шефа на учебното заведение.
10. Решението за прекосяване в образование в електронна среда от разстояние по т. 7-9 се взема от министъра на образованието и науката при изискванията и по реда на член 105, алинея 6 и 115а, алинея 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и учебното обучение.
11. Учебните занятия в учебните заведения и детските градини при присъствено образование се реализират при съблюдаване на Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения и детските градини, одобрени от министъра на образованието и науката и министъра на опазването на здравето и оповестени на интернет страницата на Министерство на образованието и науката.
12. Всички възпитаници от пети до дванадесети клас, както и целия педагогичен и непедагогически личен състав в учебните заведения носят защитна маска за лице по време на престоя и образованието им в учебните заведения.
13. Часовете по физическо образование и спорт се организират навън.
14. При провеждането в присъствена среда на групови извънкласни действия и занимания, действия по ползи, занимални и други, проведени в учебна среда не се позволява разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.
15. Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи.
16. Провеждането на присъствени групови занятия за деца в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи се позволява при обезпечаване на физическа отдалеченост от минимум 1,5 м и не повече от 5 индивида в помещение, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, постоянно проветряване на всеки час и стерилизация.
17. Преустановяват се визитите на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито.
18. Преустановява се провеждането на групови спортове на закрито, като се изключи тренировки и надпревари за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации.
19. Провеждането на спортни надпревари за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации се позволява без аудитория.
20. Преустановяват се визитите на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.
21. Преустановяват се визитите в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на член 124 от Закона за туризма, в това число и тези към местата за настаняване.
22. Провеждането на събирания от частен темперамент (кръщенета, сватби и др.) се позволява с присъединяване на не повече от 15 лица на закрито и 30 лица навън.
23. Всички физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят търговски, административни или други обекти, които дават услуги на жителите, основават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м.
24. На всички пазари, борси, базари и изложби навън се основава организация за еднопосочно придвижване, обезпечаване на надзор на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м и обезпечаване на физическа отдалеченост от минимум 1,5 м сред посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.
25. Преустановяват се визитите в комерсиалните центрове вид МОЛ, магазините с чиста комерсиална повърхност над 300 кв м, базарите и ревютата на закрито. Изключение се позволява във връзка с магазините, които оферират най-вече хранителни артикули, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, без значение дали са независими обекти или са ситуирани в търговски център вид МОЛ.
26. Преустановява се провеждането на проведени екскурзии и групови визити на туристически обекти в страната.
27. Работодателите и органите по назначение да провеждат работния развой на работниците/служителите в отдалечена форма (работа от разстояние/надомна работа), където е допустимо, като позволяват присъствена работа на най-вече 50% от личния състав.
28. Работодателите и органите по назначение във всички администрации по смисъла на член 1 от Закона за администрацията провеждат работния развой на работниците/служителите, като: а) открият работно време с променливи граници и начало на работния ден сред 7.30 и 10.00 часа, в случай че според от характера на работа това не е допустимо и б) разпоредят работа от разстояние на минимум 50% от личния състав, в случай че според от характера на работа това не е допустимо.
29. Работодателите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, приютите и домовете за възрастни хора провеждат работния развой, като позволяват до работа единствено чиновници с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване по смисъла на Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 година на министъра на опазването на здравето.
30. Преустановяват се свижданията в лечебни заведения, като се изключи свижданията на пациенти в терминален етап, както и свижданията в профилираните институции за даване на обществени услуги и в тези за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни.
31. Въведените противоепидемични ограничения по т. 2, 4, 5, 6, 15, 17, 19, 20, 21, 25 и 26, може да не се ползват при следните условия:
а) 100% от личния състав в съответния обект/лицата, заети с мероприятието са имунизирани или преболедували COVID-19 или разполагат с негативен резултат от извършено преди влизане в обекта/мероприятието проучване, удостоверено с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване по смисъла на Заповед № РД-01- 733 от 27.08.2021 година на министъра на здравеопазването;
б) ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е основал нужната организация за допускане в обекта, надлежно на мероприятието единствено на лица, които:
аа) са имунизирани или преболедували COVID-19, удостоверено с годни документи за имунизация или за преболедуване по смисъла на Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 година на министъра на опазването на здравето или
бб) показват негативен резултат от извършено до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието проучване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието), удостоверено посредством годен документ според Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 година на министъра на здравеопазването;
в) изискванията по букви „ аа “ и „ бб “ не се ползват във връзка с лица до 18 годишна възраст.
II. Дейностите, които не са прекратени или неразрешени с тази заповед, или се правят по реда на т. I, 31 се организират при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, въведени със Заповед № РД-01-743 от 31.08.2021 година на министъра на опазването на здравето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР