Във връзка със зачестилите сигнали от граждани за кафяви мечки

...
Във връзка със зачестилите сигнали от граждани за кафяви мечки
Коментари Харесай

Кметът на Габрово призова към взаимодействие между институциите при поява на мечка в урбанизирани зони на града

Във връзка със зачестилите сигнали от жители за кафяви мечки в урбанизирани зони на община Габровои потребността от предприемането на съответни ограничения, кметът на Габрово Таня Христова предложения на работна среща районните представители на отрасловите министерства, на сдружения и естествени паркове, ангажирани с територията общината. В срещата се включиха представители от Областна администрация – Габрово, Регионална ревизия по околната среда и водите – Велико Търново, Северноцентрално държавно дружество Директива за птиците Габрово, Търговско предприятие Държавно горско стопанство – Габрово, Дирекция „ Национален парк Централен Балкан “, Политическа партия „ Българка “, Ловно-рибарско сдружение „ Чардафон “ – Габрово.

Припомняме, че след множеството сигнали за наличие на кафяви мечки в Габрово, Таня Христова потърси подпомагане от министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова за предприемане на ограничения за извеждане на животните от територията на града.Благодарение на съдействието на министерството, специалисти навреме започнаха работа на терен, мечката от региона на кв. Войново е хваната и преместена в уместно местообитание с проследяващо устройство.

На срещата бяха разисквани наредбите на Плана за деяние за кафявата мечка в България, нуждата от законодателни промени, нормативните условия във връзка с този биологичен тип.

Кметът на Габрово прикани към взаимоотношение сред институциите и работещ механизъм за своевременни взаимни дейности при поява на мечка в урбанизирани зони на града. Ангажираните по тематиката представители на институции заявиха подготвеност за взаимна работа, съгласно пълномощията си.

С публично писмо Таня Христова изиска от Регионална дирекция по горите – Велико Търново предприемане на незабавни ограничения в полза на публичното здраве и сигурност посредством назначение на Комисия с пълномощия да установи и защищава от съществени увреждания и от заплаха за публичното здраве при нова поява на мечка в жилищни квартали.

По предложение на участниците в срещата съставът на Комисията би трябвало включва представители на: Регионална дирекция по горите - Велико Търново, Търговско предприятие,,Държавно горско стопанство - Габрово “, Регионалната ревизия по околната среда и водите – Велико Търново, Дирекция „ Национален парк Централен балкан “, Ловно-рибарско сдружение „ Чардафон “ – гр. Габрово, Областна администрация – Габрово, Община Габрово, Областна дирекция „ Земеделие “ – Габрово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР