Във връзка със Световния ден за борба с рака -

...
Във връзка със Световния ден за борба с рака -
Коментари Харесай

КНСБ: Над 120 000 годишно се разболяват от рак поради професионална експозиция на канцерогени

Във връзка със Световния ден за битка с рака - 4 февруари, от КНСБ моли за отговорност, информираност и предварителна защита при експозиция на канцерогенни субстанции по време на работа. Това събощават от организацията на своята интернет страница.

В Европа общият брой на хората, които се разболяват от рак заради професионална експозиция на канцерогени, надвишава 120 000 случая на година, причинявайки съвсем 80 000 смъртни случая годишно.

Освен че предизвикват рак, канцерогените имат още едно рисково свойство – не е явен моментът, в който те ни разболяват. Работещите не могат да схванат, че са изложени на канцерогени, в случай че не им се каже. Дори да бъдат осведомени, то неналичието на забележима заплаха (за нараняване) понижава тяхната зоркост.

Хората, чиято работа е да се грижат за здравето и сигурността, са тези, които би трябвало да оказват помощ за осъзнаването на рисковете. Както от работодателя, по този начин и от работещите.

Като цяло наблюденията са, че липсва положително знание у работодателите за работата с канцерогени. Това затруднява предприемането на съответни и навременни ограничения. Ето за какво е извънредно значимо да се обръща внимание на осведомителните листовки на рисковите субстанции, с които се работи.

Има обаче канцерогени, за които няма по какъв начин да се получи такава информация. Такъв образец е прахът от твърда дървесина, отработените газове на дизелови мотори и заваръчният пушек.

Не би трябвало да забравяме и риска от рак при контакт през кожата с отработени минерални масла, употребявани в мотори с вътрешно горене.

Необходимо е и да напомним, че съгласно се изисква всяка година работодателят да изготвя лист на работещите, експонирани на канцерогени и мутагени (кат. 1А и 1В) и да го дава на Инспекцията по труда и РЗИ.

С измененията през 2020 година информацията, която би трябвало да бъде включена в листата, много се разшири.

Например граничната стойност за прахуляк от твърда дървесина се промени от 3 mg/m3 на 2 mg/m3 преди две седмици – на 17 януари.

От февруари тази година следва да влезе в действие и гранична стойност за отработени газове от дизелови мотори, допълват още от КНСБ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР