Във връзка със срещата на премиера Бойко Борисов и президента

...
Във връзка със срещата на премиера Бойко Борисов и президента
Коментари Харесай

Пардю: България има проблеми, далеч е от отмяна на визи за САЩ

Във връзка със срещата на премиера Бойко Борисов и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Белия дом и възможното отпадане на американските визи за българите пред БНР разяснява Джеймс Пардю , дипломат на Съединени американски щати в България 2002-2005 година.

" Обикновено не си мълча, когато видя, че нещо не е както би трябвало . Мисля, че дипломацията е освен това от това да се акцентира непрестанно позитивен имидж на избрана страна ", изяснява той.

Според него, " в случай че има проблеми, те би трябвало да се вземат решение . Трябва да се изговарят непосредствено и почтено. Независимо от рецензиите ми, аз доста обичам България, народа ѝ, историята, културата, характера ѝ ",
 Визите, енергетиката, Ф-16 и посещаване в България - съществени тематики на срещата Тръмп-Борисов
Визите, енергетиката, Ф-16 и посещаване в България - съществени тематики на срещата Тръмп-Борисов

Двамата дадоха висока оценка на двустранните контакти в редица сфери

По думите, насочва тези рецензии, тъй като желае България да бъде по-добро място, а не поради самата рецензия . " Защото за мен България е чудесна и с огромно бъдеще пред себе си като демократична страна. Смятам, че България още е в развой на преход и че това може да отнеме още години . Но тя продължава да е пропита с корупция. "

" Особено ме тревожи неналичието на независимост на медиите. Положението не беше съвършено, когато бях у вас . Но въпреки всичко имаше конкуренция и държавните представители се държаха отговорно . Не се стигаше до правосъдни каузи, само че най-малко корупцията излизаше нескрито . Това към този момент го няма . Медиите са подчинени. Аз просто го произнасям гласно и ще не преставам да го върша, в случай че е належащо ".

Той добавя, че би желал Съединени американски щати и Европейски Съюз да въздействат повече на България за решение на тези проблеми . " А те са съществени, корупцията е най-голямата опасност за демокрацията . И България има доста да наваксва. "

" Във всяка страна има някакво равнище на корупция. Но в множеството развити демокрации държавници се пращат в пандиза или най-малко се уволняват . Дори в администрацията на Доналд Тръмп към този момент няколко ръководители бяха освободени от постовете им за държание, което може и да е обвързвано с корупция. Петима или шестима от най-близките му хора са към този момент в пандиза или чакат присъди. В България това рядко се случва ", изяснява Пардю.

" Трябва да се съгласите, че сега България е еднопартийна страна , няма ефикасна съпротива. И че дълготраен резултат от такова ръководство може да е корупцията ", добавя той.
 Тръмп: Може да посетя България, имаме страховит министър председател, на който продадохме Ф-35
Тръмп: Може да посетя България, имаме страховит министър председател, на който продадохме Ф-35

По думите му Съединени американски щати и България имат доста общи неща

Пардю е отчаян през 2004 и 2005 година, че Европейски Съюз не употребява позицията си , за да реализира огромен прогрес в България в борбата против корупцията . " Ако бяха по-твърди по този въпрос, България щеше да е доста по-напреднала в развиването си. Защото корупцията пречи на икономическото развиване, гони младежите от страната, какви ли не проблеми основава. "

Според него, " Европа още може да направи доста . Разочарован съм, че Съединени американски щати не оказват напън. Но корупцията не е тъкмо водеща тематика в дневния ред на Доналд Тръмп ".

" България е надалеч от анулация на визите, таман поради проблемите, за които приказвам . Решението ще бъде съгласно критериите. Същевременно ще е и политическо. Но в случай че се върнете чак до 2000 година , ще видите, че всички президенти от този момент са казвали, че ще прегледат въпроса ", разяснява той.

По думите му, " наподобява като дълготрайно заричане, в сравнение с като незабавни дейности за анулация на визите . Българите не трябва да чакат със спотаен мирис, в случай че не бъде реализиран огромен прогрес по осъществяването на критериите ".
 Газовата връзка с Гърция ни прави същински енергиен хъб съгласно Херо Мустафа
Газовата връзка с Гърция ни прави същински енергиен хъб съгласно Херо Мустафа

Отношенията сред България и Съединени американски щати минавали на ново равнище

Бившият американски дипломат в България смята, че срещата, значително е в отговор на покупката на изтребителите Ф-16 . " Тръмп работи по този начин - направи нещо за мен и аз ще направя нещо за теб . Така Борисов получи среща в Белия дом и взаимно изказване. Но тези изказвания са цялостни с общи приказки . Но едно нещо в това особено ми се коства значимо - предлагането на България за координационен център за НАТО във Варна . "

" Но това май е всичко. Целта беше най-много Борисов да се покаже в Овалния кабинет с президента на Съединените щати. В това няма нищо неприятно. Всъщност е доста добре, че България приказва с Вашингтон непосредствено на най-високо равнище ", добавя той.

Според него, българското държавно управление " дейно балансира сред съветското въздействие и присъединяване ви в трансатлантическото партньорство със западните демокрации. Трудна е обстановката за България. В края на краищата Русия има грамадно въздействие в страната ви, най-много посредством енергетиката ".

" Казвам това не като някой, който не харесва Русия. Ясно ми е, че тя е велика страна . Имам проблем не с Русия като страна, или като народ, а с управлението в Кремъл , което наподобява твърдо решено да подкопае демокрацията в Европа и в Съединените щати ", изяснява Пардю.

Той добавя, че Съединени американски щати " изпратиха доста кадърен посланик за собствен дипломат в София. Според мен България има огромен шанс , че дипломат Херо Мустафа е в София . Тя има голям дипломатически опит. Работила е на някои доста сложни места. "
 Джеймс Пардю с остри офанзиви за свободата на словото у нас
Джеймс Пардю с остри офанзиви за свободата на словото у нас

Дни преди срещата на Борисов и Тръмп
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР