Във връзка с високия обществен интерес и с цел да

...
Във връзка с високия обществен интерес и с цел да
Коментари Харесай

Прокуратурата осветли документ, скандалът с Гешев, Зартова и други знакови лица е голям

Във връзка с високия публичен интерес и за да се избегнат вероятни спекулации по отношение на дейности на Софийска градска прокуратура, както и след позволение на прокурор по реда на член 198 от Наказателно-процесуален кодекс, Софийската градска прокуратура разгласява цялостния текст на разпореждане за преустановяване на наказателно производство  от 13.10.2023 година

То се отнася до дело, в хода на което са тествани дейности на прокурори по досъдебно произвеждане, формирано на 29.05.2023 година след безпричинно самосезиране на Софийска районна прокуратура по обява в медиите, съпроводена със снимков материал.

Производството е провеждано от СРП макар че не е било в нейната подготвеност, което е в нарушаване на закона. Разследването е било водено целеустремено в избрана посока, обвързвана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпоредби за да се дискредитират избрани лица от правосъдната система.

Целенасочено и съзнателно делото не е било изпратено неотложно на Софийска градска прокуратурата, както е следвало да се работи по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Впоследствие е била основана спомагателна организация делото да бъде държано надалеч от способената Софийска градска прокуратура.

По сигнал на Висшия правосъден съвет СГП е изискала материалите по делото за реализиране на длъжностен надзор.

Вместо да бъде изпратено на СГП делото е било ориентирано към Върховна касационна прокуратура. Тази прокуратура е открила нередности и е изпратила делото по подготвеност на СГП.

Междувременно СРП, в условия на определяне на нейни нарушавания, изпраща непълни копия на делото на СГП, само че не за осъществяване на длъжностен надзор, а по подготвеност. Разследването по това дело продължава под надзора на СГП, без значение от тиражираното месеци наред в медиите, че е прекъснато.

Също по този начин от делото са отделени материали, по които Софийска градска прокуратурата е направила цялостна и цялостна инспекция на дейностите на наблюдаващите прокурори от СРП по съответното досъдебно произвеждане – за да се откри дали са осъществени закононарушения. 

По отношение на множеството от прокурорите производството е прекъснато заради липса на съображение за търсене на наказателна отговорност. По отношение на други магистрати обаче са налице доказателства за " необикновена ангажираност " със случая, което поражда подозрение за манипулиране на процеса и може да докара до миниране на производството.   

Подобни практики са една от аргументите през февруари т.г. да бъде разпоредена цялостна инспекция на воденето на преписки и досъдебни производства в Софийската районна прокуратура (СРП).

По предложение на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов още през октомври м.г. Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува дисциплинарно произвеждане против досегашния административен началник на СРП Невена Зартова, по което следва да се произнесе Висшият прокурорски съвет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР