Във връзка с установеното огнище на болестта Африканска чума по

...
Във връзка с установеното огнище на болестта Африканска чума по
Коментари Харесай

Епизоотичната комисия препоръча ликвидация на прасета в 36 села в старозагорско

Във връзка с откритото огнище на заболяването Африканска чума по свинете, Областната епизоотична комисия в Стара Загора предложи на притежателите на нерегламентирано отглеждани свине в 36 села от региона да ги унищожат.

Кметовете на обитаемоте места, които са в 10-километровата зона към промишлените свиневъдни обекти, взаимно с записаните ветеринарни лекари тябва да разяснят, че в тази зона стартира използване на условията разказани в Закона за ветеринарномедицинската активност в:

„Чл. 139. (1) Забранява се:
1. (изм. – Дъждовни води, бр. 14 от 2016 година, в действие от 19.02.2016 г.) развъждането, напредването или превозването на животни, на които не е осъществена публична идентификация, и на животни, на които не са изпълнени ограниченията, планувани в програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболявания по животните и зоонози;“ и надлежно ограниченията по използването им по:

„Чл. 139а. (Нов – Дъждовни води, бр. 84 от 2007 година, изм., бр. 7 от 2013 г.) (1) (Изм. – Дъждовни води, бр. 14 от 2016 година, в действие от 19.02.2016 г.) При определяне на нарушаване по член 139, алинея 1, т. 1, 2 и т. 4 – 9 формалните ветеринарни лекари неотложно уведомяват документално шефа на съответната ОДБХ, който издава предписание по пример за лишаване на животните в интерес на страната или умъртвяването им на място и насочването им за неутрализиране в обект за неутрализиране на странични скотски артикули.“

Разумно е притежателите на нерегламентирано отглеждани свине да пристъпят към тяхното кръвопролитие, за понижаване на популацията и надлежно вероятността за поява и разпространяване на заболяването Африканска чума по свинете, предлагат от епизоотичната комисия.

Списък с обитаемоте места в 10-километровата зона към промишлените свиневъдни обекти:
???????????????????????????????????? ????????????????????????????????????
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР