Във връзка с удължаването на срока от гръцка страна за

...
Във връзка с удължаването на срока от гръцка страна за
Коментари Харесай

До края на март 2022 г. ГКПП „Златоград“ ще заработи отново

Във връзка с удължаването на периода от гръцка страна за построяването на пътя до новия пункт КГПП „ Рудозем “ до септември 2022 година,  областният шеф на Смолян Стефан Сабрутев е направил действия за започване на договаряния за подновяването на работата на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “, оповестиха от регионалният пресцентър в Смолян. Предложението е направени пред Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи.

Идеята е Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “ да може да проработи още веднъж като се обезпечат кабинет за  тестване и инспектори, осъществяващи епидемиологичен  контрол за преминаващите през границата. „ Уверението, което получихме е, че се работи по въпроса и до края на март 2022 година, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “ ще бъде отворен “, отбелязва регионалният шеф Стефан Сабрутев.

Припомняме, че този граничен пункт бе затворен в  края  на март 2020 година поради ограничаващите ограничения по отношение на COVID-19.

С отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “ се обезпечава свързаността на жителите на област Смолян със Северна Гърция. По този метод се редуцира времето за пътешестване и се заобикалят опашките от коли през летните месеци  на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “.

Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Златоград “е единственият граничен пункт на територията на област Смолян и  има  голямо значение  за развиването на стопанската система и туризма в региона. Затварянето му се усеща осезаемо от бизнеса и жителите на Златоград и района.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград – Термес, именуван и Златоград – Ксанти, е на границата сред България и Гърция. Той е ситуиран югозападно от Златоград, на 3.5 км от гръцкото село Лъджа (на гръцки: Термес) оттатък границата. Пунктът е открит публично на 15 януари 2010 година от министър председателите на България и Гърция. В непосредственост до граничния пункт е връх Костадин.

Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград – Термес е построен за прекосяване и обслужване на малогабаритни камиони и леки коли. Граничният надзор се прави от български и гръцки служители на реда на правилото на „ обслужване на едно гише “.

С разкриването на граничния пункт времето на пътешестване от Златоград до Ксанти е кратко на към 1 час. От Ксанти по автомагистрала А2 се стига до Солун и до гръцко-турската граница. Граничен контролно-пропусквателен пункт Златоград – Термес е част от трансграничния кулоар „ Златоград – Термес – Ксанти ".

В непосредствена непосредственост до пункта през 2006 година, с дарения на поданици от двете страни на границата, е построен православният параклис „ Св. св. Константин и Елена “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР