Във връзка с традиционната Седмица на водното спасяване (5 -

...
Във връзка с традиционната Седмица на водното спасяване (5 -
Коментари Харесай

БЧК с демонстрация по случай Седмицата на водното спасяване в столичното 55-то училище „Любен Каравелов“

Във връзка с обичайна Седмица на водното избавяне (5 - 11 юни) деца от начален курс на образование от 55 СУ „ Петко Каравелов ", под управлението на инструктор, демонстрираха умения за оказване на помощ при воден случай с подръчни средства от разстояние. Малчуганите демонстрираха и теоретичната си подготовка, получена по просветителната стратегия на БЧК „ Приятели с водата ". Демонстрация на разнообразни типове техники с потреблението на избавителни средства направиха и състезателите от националния тим по водно избавяне на Българския Червен кръст, които почтено показаха страната ни на Световното състезание в Ричоне, Италия, през предходната година.

„ За 2022 година България се подрежда измежду страните в света с ниски равнища на воден травматизъм - 1,2 на 100 хиляди души население ", уточни доцент Стоян Андонов, ръководител на Националната комисия по водно избавяне и член на Народно събрание на БЧК. По думите му преди 20 години са регистрирани по 200-250 удавяния на година, като процентът на децата е бил една трета.

„ За предходната година броят на удавилите се е 78, от които 24-ма са се удавили в морето, а останалите - във вътрешни водоеми, като от общия брой 10 са били деца ", сподели шефът на Водноспасителната работа към БЧК Антон Налбантов.

От началото на тази година до 1 юни са се удавили 20 души, от които двама - в морето, а 18 - във вътрешни водоеми. Най-много са удавянията в река. Към момента няма удавени деца, уточни още Налбантов. Удавените деца през последните години главно са от ромската общественост и по тази причина БЧК провежда образование на деца и възрастни измежду общността, като за задачата оказват помощ посредници. Има концепция за взаимни курсове с претенденти за водни спасители, обезпечени от концесионерите на плажовете, като съгласно Антон Налбантов сезонът ще бъде подсигурен с задоволително спасители.

За първите пет месеца на тази година Водно-спасителната работа е обучила 390 спасители, а през предходната година - 900.

През 2022 година водните спасители към Българския Червен кръст са избавили от удавяне 4 853 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР