Във връзка с тиражираната днес информация, че радиоактивен облак с

...
Във връзка с тиражираната днес информация, че радиоактивен облак с
Коментари Харесай

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България

Във връзка с тиражираната през днешния ден информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е минал над България, от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите оповестиха, че в интервала 29 септември – 4 октомври 2017 година в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда е измерена характерна интензивност на техногенния радионуклид рутений-106.

Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били навреме оповестени на страницата на Изпълнителната организация по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „ Атмосферна радиоактивност ".

Експертите са прецизирали, че измерените стойности са доста по-ниски от допустимата средногодишна характерна интензивност за рутений-106, която е 1900 mBq/m3 според Наредбата за главните правила за радиационна отбрана.

На 6 октомври т. година Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски страни, сред които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР