Във връзка с разпространената на 15.10.2024 г. информация от Министерство

...
Във връзка с разпространената на 15.10.2024 г. информация от Министерство
Коментари Харесай

Разпространената информация за катастрофата на учебно-боен самолет в авиобаза "Граф Игнатиево" по никакъв начин не ангажира продължаващото досъдебно производство

Във връзка с публикуваната на 15.10.2024 година информация от Министерство на защитата за злополуката на учебно-боен аероплан L-39 ZA в авиобаза " Граф Игнатиево ", при която починаха двама военнослужещи, Военно-окръжна прокуратура-Пловдив декларира следното:
 
Досъдебното произвеждане по случая е формирано навреме в деня на инцидента- 13.09.2024 година, от Военно-окръжна прокуратура-Пловдив. Екип от военни прокурори и следователи и все още прави дейни следствени дейности за изясняване на аргументите и събитията, довели до гибелта на двамата водачи.
 
Всякаква информация за аргументите за нещастието, както и данни, директно свързани с предмета на следствие, съставляват следствена загадка и разгласяването им от други органи, с изключение на от наблюдаващия прокурор или без негово категорично документално позволение, всъщност е нарушаване на Наказателно-процесуалния кодекс.
 
Изявленията на представители на Министерство на защитата на 15.10.2024 година и след това по никакъв метод не ангажират следствието, което все още продължава със събиране на доказателства и инспекция на всички версии.
 
Недопустимо и неточно е преди да бъде събран целият размер от материални и гласни доказателства и да са направени назначените експертизи, длъжностни лица, отвън органите на следствието, да стартират в общественото пространство изводи за това чия е отговорността за трагичния случай и да вменяват виновност на починалите. По закон това може да стане само със заключителния акт на наблюдаващия делото прокурор.
 
Призоваваме да се преустановят всевъзможни прибързани изказвания, които биха могли да попречат на разкриването на обективната истина и да породят подозрения за ограниченост и съдба на следствието. Само едно всестранно и всеобхватно следствие би могло да откри какви дейности са осъществени, чия е отговорността, има ли нарушавания, включително и от длъжностни лица, свързани с планирането и реализирането на подготвителния полет, поддръжката на летателната и наземната техника, както и от други представители, в това число от висшия команден състав на Военновъздушните сили (ВВС).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР