Във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани

...
Във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани
Коментари Харесай

Прокуратурата: Задържаните за шпионаж българи в Лондон се разследват и у нас

Във връзка с публикувана информация, че български жители са арестувани на територията на Обединено кралство Англия и Северна Ирландия за хипотетичен шпионаж в интерес на Руската Федерация, Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява, че управлява следствие за закононарушение шпионаж по Глава първа от Особената част от Наказателен кодекс.

 

Това оповестиха от пресцентъра на СГП.

Досъдебното произвеждане е формирано през март 2023 година

 

За определяне на незаконната активност се правят взаимни дейности с Държавна организация „ Национална сигурност “.

 

Предвид характера на досъдебното произвеждане и това, че съдържа класифицирана информация, на този стадий не може да се дават повече детайлности.

 

Сигналът е подаден при започване на годината от проверяващия публицист Христо Грозев, съобщи бТВ.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова. Те са работили и живели във Англия от години.

Сигналът обгръща най-малко 14 години, тъй като и тримата са в Лондон от 2009 година Смята се, че те са поръчвали на хора в България да следят активността на Грозев в интервалите му на кацане и тръгване от страната. С причинителите към този момент са водени диалози.

Според бТВ имало данни за осъществявана експертна активност от страна на Орлин Русев в Министерството на енергетиката до 2009 година, когато той е отпътувал за Лондон.

В архивите на енергийното министерство няма такива данни, само че част от тях са попаднали в Министерството на стопанската система след разделянето на ведомството на три структури.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР