Във връзка с разпореждане на премиера Борисов да се следят

...
Във връзка с разпореждане на премиера Борисов да се следят
Коментари Харесай

Ревизоро следи да не прелеят язовирите

Във връзка с предписание на премиера Борисов да се наблюдават равнищата на комплексните и значими язовири, за попречване на наводнения от повишение на равнищата в резултат на снеготопене и предстоящи превалявания, Министърът на околната среда и водите Емил Димитров извърши инспекции на сложни и значими язовири, в които се чака огромен приток през пролетното прииждане, както и дебелината на снежната завивка.

За язовир " Искър ", поради, че към 12.04.21 година наличният размер в язовира е 524,905 млн. м3 и водния размер от снежните ресурси във водосбора на язовира 172,6 млн.м3, следва Водноелектрическа централа " Пасарел " да сработва позволените с месечния график водни количества, като употребява и трите хидроагрегата.

Водноелектрическа централа " Кокаляне " да работи в синхрон с Водноелектрическа централа " Пасарел ", като употребява двата хидроагрегата.

Допълнителната приточност да се пропуща по река Искър, в сектора до язовир " Панчарево ". В сектора от язовир " Панчарево " до квартал Курило на регион Нови Искър, освобождаваните водни количества от язовир " Панчарево " да не надвишават 40м3/сек, поради проводимостта на реката, като при възможност за надвишаване на тези количества, да се уведоми навреме дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столична община.

За язовир " Бели Искър " - да се поддържа обезпечения свободен размер в язовира, като Водноелектрическа централа " Бели Искър " сработва притока и според от изменението на хидрометеороложките условия да се изключват и включват събирателните деривации и/или водохващания от тях.

За язовир " Калин " и " Карагьол " - да се поддържат обезпечените свободни размери, за вдишване на водния размер от снежните ресурси във водосбора на язовирите.

За язовир " Дяково " да се поддържа размер 30,00млн.м3, като постъпващия приток се употребява за електропроизводство. Да се завиши контрола по проводимостта на река Бистрица, Отовица и Джерман, за гладко прекосяване на пропусканите спомагателни водни количества от деривациите през обитаемоте места, включително Град Дупница.

За язовир " Студена " - поради динамичната хидрометеорологична конюнктура, да се изключат събирателните деривации " Владайски " и " Палакарийски ", като притока към язовира се ограничи до река Струма, за поддържане на свободен размер в язовира. При нужда от освобождение на размер на за ретензия, да се употребяват всички облекчителни уреди на язовирната стена, без водовземна кула, като се има поради проводимостта на реката в сектора след язовира и осъществяваните сега действия в речното корито.

За язовир Белмекен - НЕК ЕАД да упражняват надзор върху притока от събирателни деривации " Марица 1900 ", " Марица 1200 " и Джаферица " и " Грънчар " като вземат поради и наличният воден размер от снежни ресурси за обезпечаване на води за напоителен сезон 2021 година

За язовир " Асеновец " - ВиК Сливен да прекрати използването на водни количества от подземните водоизточници и да употребява водите от язовир " Асеновец ". По данни на ВиК оператора се чака язовир " Асеновец " да стартира преливане до към 4-6 дни. Речното легло след язовирната стена е с обезпечена проводимост и няма заплаха от нездравословно влияние на водите.

За язовир " Христо Смирненски " - Предвид предстоящото интензивно снеготопене съчетано с приток от централна Стара планина и опцията посредством главен изпускател да се освобождават до 2,5 м3/сек, следва експлоатационното сдружение да реализира надзор върху притока от събирателна деривация " Янтра ".

Компетентните институции следва подхващат дейности за обезпечаване на проводимост и гладко прекосяване на високите води през град Габрово и другите обитаемоте места.

За язовир " Йовковци " - Към актуалният миг се сработва притока. В случай на увеличение на притока и нужда от осъществяване на висока вълна, следва ВиК оператора да уведоми популацията и способените органи, за не допускане на опасност за популацията.

За язовир " Тополница " Постъпващият приток над избрания размер да се употребява за електропроизводство, като способените органи наблюдават за гладко пропускане през реката на отработените водни количества.

За Язовир " Жребчево " - Към актуалният миг язовира е с размер 326,0 млн.м3, като при постигане на 330 млн.м3 притока ще се употребява за електропроизводство. Обем от 330 млн. ще обезпечи напояването за сезон 2021 година, както и оводняване на река Тунджа, в това число и водите, нужни за запълване на бент. " Овчарица ".

За язовир " Копринка " - След постигане на размер 115,000 млн. м3 Водноелектрическа централа " Копринка " да преработва постъпващия приток, като от модифицираната вода да се подават до 10 м3/сек към Водноелектрическа централа " Стара Загора ", а останалото водно количество да се изпуска в река Тунджа.

За язовирите включени в каскада " Баташки водносилов път ", " Белмекен - Сестримо ", " Доспат - Въча ", " Арда " и язовири " Розов бунар " и " Овчарица ", които към актуалният миг имат задоволително свободни размери, при увеличение на притока следва сдруженията, които реализират техническата употреба на оборудванията, да работят според одобрените спешни проекти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР