Във връзка с различни тълкувания в медиите за размера на

...
Във връзка с различни тълкувания в медиите за размера на
Коментари Харесай

Пенсиите се повишават от 25 декември

Във връзка с разнообразни тълкувания в медиите за размера на пенсиите през 2022 година Министерството на труда и обществената политика прави следното обяснение:

Съгласно решението на 46-то Народно заседание от 25 декември 2021 г. минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва от 300 лева на 370 лева, а оптималният й размер се покачва от 1440 лева на 1500 лева От същата дата тежестта на всяка година застрахователен стаж без преобразяване ще се усили от 1,2 на 1,35 на 100. За да има равнопоставеност с по-високата тежест на осигурителния стаж ще бъдат преизчислени всички отпуснати преди 25 декември 2021 година пенсии. Промените са трайно регламентирани в Кодекса за обществено обезпечаване посредством направената актуализация в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 г. 

Изплащането на увеличените размери на пенсиите през цялата 2022 година е обезпечено. Кодексът за обществено обезпечаване регламентира, че при положение, че бюджетът на държавното публично обезпечаване (ДОО) не бъде признат от Народното събрание до началото на бюджетната година, осигурителните доходи се събират и осигурителните разноски се правят съгласно настоящите нормативни актове.

Това подсигурява изплащането на всички пенсии и други обществено осигурителни заплащания в избраните размери, без значение че бюджетът на ДОО за съответната година не е признат. В този случай за прехрана на органите на Националния застрахователен институт се разходва месечно до една дванадесета част от разноските, планувани в бюджета за миналата година.

Novini.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР