Във връзка с публикация за открит труп на диво прасе,

...
Във връзка с публикация за открит труп на диво прасе,
Коментари Харесай

Мъртъв глиган вдигна БАБХ на крак, не е умрял от африканска чума

Във връзка с обява за открит мъртвец на диво прасе, намерено в Силистренско, Българската организация по сигурност на храните предприе незабавни ограничения за определяне на възможната причина за гибелта на животното.

Отчитайки обстоятелството, че трупът е открит наоколо до румънската граница, както и изказванията в медийни изявления, че най-вероятно се касае за заразна болест, напъните на организацията бяха ориентирани към инспекция, с цел да се отхвърли или удостовери подозрението за възможна болест от класическа или африканска чума по свинете.

При осъществените на място оглед и аутопсия чиновниците на Областната дирекция по сигурност на храните в Силистра не установяваха признаци на заразно заболяване.

Взетите и изпратени проби бяха изследвани в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В резултат на проучването изрично се потвърди, че гибелта на прасето не е породена от заразна болест.

След аутопсията и вземането на пробите превантивно трупът на прасето беше загробен, а мястото е обработено с дезинфектанти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР