Във връзка с публикация във в. Катимерини, в която се

...
Във връзка с публикация във в. Катимерини, в която се
Коментари Харесай

МО: Възможно е гръцки изтребители да се включат в охраната на въздушното пространство на България

Във връзка с обява във в. „ Катимерини ", в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето, от Министерството на защитата прецизират, че е допустимо гръцки изтребители да се включат в защитата на въздушното пространство на България.


" Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна групова отбранителна задача, чието предопределение е да подсигурява целостта и сигурността на въздушното пространство на съдружниците от Алианса. В този подтекст и в сходство с признатите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e допустимо гръцките Военновъздушни сили да извършват задания по увеличаване на защитата на въздушното пространство на Република България в в допълнение конкретизиран интервал от време. Съобразно открития развой на систематизиране на съюзните старания за гарантиране на сигурността, всяка държава-членка дефинира на непринуден принцип приноса си за реализирането на ограниченията за усилена зоркост на Алианса. Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да извършват националните си задължения по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна защита /NATINAMDS/ и отбрана на националното и съюзно въздушно пространство.

При нужда осъществяването на дилемите от гръцките Военновъздушни сили ще се прави от летища на територията на Република Гърция.

Съвместното осъществяване на тези задания от Военновъздушни сили на България и Гърция ще увеличи способността на българската бойна авиация да работи интегрирано със силите на съдружниците и да реализира двустранни презгранични интервенции, в обсега на настоящите междудържавни съглашения ", допълват от министерството./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР