Във връзка с публикации в социалните мрежи бихме искали да

...
Във връзка с публикации в социалните мрежи бихме искали да
Коментари Харесай

Facebook тревоги за авария в АЕЦ Козлодуй и за финансови загуби за централата

Във връзка с изявления в обществените мрежи бихме желали да поясним следното:
" След презареждане със свежо нуклеарно гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ " Козлодуй " при започване на 26-та акция, в процеса на повишение на топлинната мощ на реактора до номиналната, е открито по-високо равнище на интензивността на топлоносителя на първи силует в съпоставяне със стойностите, измервани през миналата 25-та горивна акция.
Регистрираните стойности на интензивността са в рамките за естествена употреба, според условията на Технологичния правилник за безвредна употреба на блока и предписанията на заводската и конструкторска документи.
Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на нормалното си равнище – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности ".
 Уестингхаус приготвя Козлодуй за промяна на нуклеарното гориво против 13 млн. лева " Уестингхаус " приготвя " Козлодуй " за промяна на нуклеарното гориво против 13 млн. лева
Атомната електроцентрала " Козлодуй " има намерение да употребява различен вид нуклеарно гориво на блок 5 при работа на мощ 3120 MW. За да...
Това гласи на АЕЦ " Козлодуй " отпреди седмица, което обаче към момента не дава мира на някои пишещи във Фейсбук.
Откъде потегля всичко? От в персоналния профил във Фейсбук на някогашния член на КЕВР Еленко Божков, който беше изключително деен в отбраната на кабинета на Пламен Орешарски и е тясно обвързван с лявото политическо пространство. В обявата се насочат въпроси към енергийния министър Теменужка Петкова и управлението на АЕЦ " Козлодуй " на фона на документ, който наподобява на вътрешна информация за интензивността на V и VI блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Какво демонстрира тази информация? Според инженер Георги Котев, който и който има повече от 17 години стаж в АЕЦ " Козлодуй ", данните демонстрират интензивността на топлоносителя на всеки един от нуклеарните реактор. Топлоносителят е вода, която " лишава " топлината от горещото нуклеарно гориво и я придвижва в парогенератора. Котев твърди, че на база тези данни характерната интензивност във водата на VI-ти реактор е 32 пъти по-висока от тази в V-ти реактор. А в изявление, взето от Петър Кърджилов, пиара на наказаната на две инстанции кметица на " Младост " Десислава Иванчева, Котев споделя, че по-високата интензивност " може да бъде " сигнал за разхерметзация на един или повече топлоотделящи детайли в една или повече горивни касети . Това означавало цепнатина или пукнатини в защитната обвивка на горивните таблетки, която съставлява циркониева тръба.

 АЕЦ Козлодуй ще се пази от въздушна опасност против 7 млн. лева (ВИДЕО) АЕЦ " Козлодуй " ще се пази от въздушна опасност против 7 млн. лева (ВИДЕО)
На стойност 6 960 000 лв. с Данък добавена стойност е договорът за създаване на система за отбрана на АЕЦ " Козлодуй " от въздушни закани с ДЗЗД...
Справка на формалния уебсайт на АЕЦ " Козлодуй " сочи, че VI-ти блок работи при по-ниско натоварване от V-ти блок, в границите на към 70 мегавата и това трае няколко дни. Според Котев, това било по този начин, тъй като се цели прекъсване на " процеса на в допълнение разгръщане на пукнатините в защитната обвивка на горивото ". В блога си, че ставало въпрос за разхерметизирано нуклеарно гориво и прибавя, че при работа с понижена мощ в границите на 70 мегавата за 300 денонощия централата ще изгуби 45,360 млн. лв., до момента в който отново се смени горивото.
Въпросът обаче е за какво Котев счита при междинна цена на мегаватчас от 90 лева (той твърди, че това е цената на свободния енергиен пазар за ноември, 2020 година), а не счита при цена за контролиран пазар, откакто АЕЦ-ът взе участие и там. Или за какво се взема цена като база единствено за 1 месец?
Друг специалист - проф. Георги Касчиев, споделя пред Петър Кърджилов следното: " Сумарната интензивност на топлоносителя на 6-ти блок е 32-33 пъти по-висока от тази на 5-ти блок. Засега е много под лимита. Радиоактивните изхвърляния от вентилационната тръба на 6-ти блок са 32-33 пъти по-високи от тези на 5-ти блок. Засега са много под лимита ". " Изпускат се единствено радиоактивни благородни газове, което значи, че обвивките на някои топлоотделящи детайли в дейната зона на VI-ти блок са нехерметични ", прибавя той.
По въпроса с пропуснатите като пари изгоди, в диалога с Петър Кърджилов и Касчиев кардинално поддържа Котев: " Доколкото е известно няма наложено ограничаване на мощността от Централно диспечерско ръководство на Електроенергиния систематичен оператор. По-ниска мощ значи по-малко произвеждане, несъблюдение на контракти, по-малки доходи от продажби и така нататък Следователно мощността на 6-ти блок най-вероятно е лимитирана заради достигнати лимити на безвредната употреба. Имам догадка какво може да е повода, само че няма никаква информация. Това е основният въпрос на който би трябвало да отговорят АЕЦ „ Козлодуй ” и АЯР ".
Еленко Божков също налива в допълнение масло в огъня, като документ, за който твърди, че е заповед на шефа на АЕЦ " Козлодуй ", с която се не разрешава риболова в избрани зони до централата! Божков споделя и, че заповедта била издадена два дни, преди формалното известие от АЕЦ, с което стартира материалът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР