Във връзка с проверка на Комисията за енергийно и водно

...
Във връзка с проверка на Комисията за енергийно и водно
Коментари Харесай

Министър Живков поиска от БЕХ да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД

Във връзка с инспекция на Комисията за енергийно и водно контролиране в „ Булгартрансгаз “ ЕАД, която удостоверява съществени заключения на Министерството на енергетиката за ръководството на газовото сдружение, министър Андрей Живков изиска от Българския енергиен холдинг да в профил управлението му.

В края на предходната седмица регулаторът оповести резултатите от своя инспекция в газовия оператор, от които излиза наяве, че при реализацията на плана Балкански поток „ Булгартрансгаз “ ЕАД не е изискал авансово утвърждение от КЕВР както на сключването на договорите за осъществяване на строителните действия, по този начин и на банковите заеми, с които са осъществени заплащанията за тях. Всичко това е в нарушаване на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, регистрират от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Сключените контракти за заем от страна на „ Булгартрансгаз “ ЕАД са нараснали задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лева при започване на 2019 година на над 2.6 милиарда лева през днешния ден. Тези контракти е трябвало да бъдат утвърдени от КЕВР, само че „ Булгартрансгаз “ ЕАД въобще не е уведомило комисията за тях. Изводите на държавния регулатор удостоверяват изнесените обстоятелства от служебния екип на Министерството на енергетиката при започване на неговия мандат. Прегледът на финансовото положение на държавните енергийни сдружения тогава откри, че вследствие на огромната капиталова стратегия на „ Булгартрансгаз “ ЕАД отговорностите на сдружението фрапантно се усилват.

Това би било целесъобразно, единствено в случай че допуска повишение на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се удостоверява от направения финансов разбор на Балкански поток. Така днешната инспекция на КЕВР удостоверява, че планът Балкански поток оказва отрицателно въздействие върху цялостното финансово положение на „ Булгартрансгаз “ ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на сдружението. Това удостоверява изводите на Министерството на енергетиката за неефективно ръководство на държавния газов оператор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР