Във връзка с провеждането на първи тур на изборите за

...
Във връзка с провеждането на първи тур на изборите за
Коментари Харесай

В Разградско са получени над 30 сигнала за изборни нарушения

Във връзка с провеждането на първи тур на изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019г. в ОДМВР-Разград бяха подхванати всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността, противопоставяне на закононарушенията срещу политическите права на жителите и запазване на публичния ред на територията на региона. Това заяви на брифинг пред медиите шефът старши комисар Ивайло Йовчев.

В хода на подготовката бяха изпълнени редица задания и организационни мероприятия, вследствие на което не бяха позволени съществени нарушавания на публичния ред по време на изборния развой. 193 чиновници бяха ангажирани и участваха в защитата на 213 СИК, от които 19 преносими изборни комисии, построени на територията на ОДМВР-Разград.

В структурите на ОДМВР-Разград бяха получени общо 34 сигнала за нарушавания на изборния развой. В резултат на осъществените инспекции по 26 от сигналите не се откриха данни за закононарушения, материалите бяха изпратени към съответните прокуратури, където с решение на прокурор са прекъснати, оповестиха от ОДМВР-Разград.

По пет от сигналите с разпореждане на прокурор има формирани досъдебни производства, от тях четири за вероятно пазаруване на гласове, закононарушение по чл.167, ал.2 от Наказателен кодекс и едно за лице, което посредством опасност от уволняване, е направило опит да попречи на подчинените си да упражнят правото си на глас, закононарушение по чл.167, ал.1 от Наказателен кодекс.

Две бързи и едно досъдебно произвеждане са изпратени в Софийска градска прокуратура по функционална подготвеност, останалите две Директива за птиците все още не са завършили и няма повдигнати обвинявания.

Три от сигналите не са завършили и все още се правят инспекции.

По типове сигнали: 15 са били сигналите за пазаруване на гласове, 3 сигнала за непозволено правене на описи с гласоподаватели, 3 сигнала за заличаване на пропагандни материали и плакати, 2 сигнала за обидни изявления в интернет пространството, 2 сигнала за непозволени пропаганди и други.

По Районни ръководства получените сигнали са както следва:
Най-много сигнали общо 12 са получени в районно управление (на МВР) Кубрат. 11 от тях са прекъснати след осъществяване на инспекция, а по един сигнал работата продължава.

В районно управление (на МВР) Исперих са получени 8 сигнала, по три от тях има формирани -2 бързи и едно досъдебно производства, останалите пет са прекъснати.

В районно управление (на МВР) Лозница са получени също 8 сигнала, 6 са прекъснати, по един сигнал работата продължава. Образувано е едно досъдебно произвеждане, което още не е завършило.

Най-малко са получените сигнали в районно управление (на МВР) Разград – общо 6 броя. По един от сигналите е формирано досъдебно произвеждане, а останалите 5 са прекъснати.

Във връзка с осъществени спомагателни процесуално-следствени дейности по досъдебно произвеждане, формирано в ОДМВР Разград за осъществено закононарушение по чл.167, ал.2 от Наказателен кодекс за период от 24 часа беше арестувано едно лице, на съображение чл.72, ал.1, т.1 от ЗМВР.

Съставени са общо 6 предупредителни протоколи по ЗМВР на лица нарушаващи изборния развой.

На брифинга бе показано и положението на криминогенната конюнктура през месец октомври. Общо през месеца са разкрити 55 закононарушения. Установените причинители са 55 лица(вкл. регистрирани през предишни периоди), от които 33% имат и предходни престъпни прояви, а 40% са безработни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР