Във връзка с прогнозите за обилни валежи от вчера (23

...
Във връзка с прогнозите за обилни валежи от вчера (23
Коментари Харесай

Кризисен щаб следи денонощно състоянието на язовирите в страната

Във връзка с прогнозите за значителни превалявания от през вчерашния ден (23 юли) е задействан спешният щаб в Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), който следи непрекъснато положението на язовирите на територията на цялата страна. Това заяви ръководителят на Държавната организация по време на взаимен брифинг с основния секретар на организацията Николай Николов, регионалния шеф на Хасково Станислав Дечев, заяви БГНЕС.
Той добави, че към този миг няма язовири на територията на страната, които да съставляват опасност за популацията, само че поради динамичната метрологична конюнктура е засилено вниманието към всички водоеми.
„ Ние като управление сме на място в района на Хасково и Кърджали освен тъй като тук прогнозите са за най-обилни превалявания, само че и тъй като в тази част на страната са съсредоточени най-вече водоеми “, изясни Петър Горновски. По думите му се организират и срещи с кметове и представители на общини в района, защото преобладаваща част от язовирите са тяхна благосъстоятелност. Той акцентира, че държавната организация имаме цялостна съгласуваност с институциите и са взети всички превантивни ограничения от страна на страната.
„ Сега най-важното е притежателите на язовири да изпълнят предписанията на ДАМТН – да се обезпечи свободен размер на язовирите и да се следи непрекъснато тяхното равнище. Такива наставления са дадени във всички райони, където се чакат проливни дъждове “, добави още ръководителят на ДАМТН и прикани притежателите да бъдат оптимално деликатни през идващите дни.
От началото на годината инспекторите на ДАМТН са направили над 1170 броя инспекции на язовирни стени и оборудванията към тях на територията на областите Хасково и Кърджали, като открити за незабавен ремонт са 147. Съставени са 143 акта за открито административно нарушаване на язовирите на двете области. Продължават и масираните инспекции в цялата страна, като единствено за първите седем месеца на годината са тествани 2393 язовира и са формирани 304 акта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР