Във връзка с предстоящото провеждане на 9-11 март 2024 г.

...
Във връзка с предстоящото провеждане на 9-11 март 2024 г.
Коментари Харесай

МВнР: Получена е нота с апел за недопускане на състезатели от Русия и Беларус в турнир по таекуондо

Във връзка с идното осъществяване на 9-11 март 2024 година в България на предолимпийски европейски квалификационен шампионат по таекуондо и декларираното присъединяване в квалификационния шампионат на спортисти от Руската федерация и Република Беларус, Министерството на външните работи и Министерството на младежта и спорта на Република България осведомят следното:

Подчертаваме безапелационната и поредна позиция на Република България за наказание на непредизвиканата и неоправдана военна експанзия на Руската федерация против Украйна, подпомагана от Беларус, както и твърдата и поредна поддръжка на страната ни за суверенитета, единството и териториалната целокупност на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници, оповестяват от Министерство на външните работи.

Отбелязваме също, че в актуалната геополитическа обстановка се употребяват всички вероятни средства за политическа агитация и хибридна дезинформация, като в това отношение спортът не прави изключение.

Правителството на България се управлява и съблюдава поредно единния метод на Европейския съюз и неговите държави-членки по отношение на Русия и Беларус след началото на съветската военна експанзия против Украйна. Този метод се характеризира с ограничение до най-малко и/или преустановяване на съдействието и контактите с Русия и Беларус на двустранно и многостранно ниво, както и с използване на ограничаващи ограничения по отношение на тези две страни.

Същевременно, към сегашния миг в региона на спорта няма наложени ограничаващи ограничения на Европейския съюз по отношение на Русия и Беларус. Международният олимпийски комитет (МОК) позволява присъединяване в интернационалните спортни надпревари на съветски и беларуски спортисти само в качество на „ неутрални “ състезатели, които не могат да съставляват своите страни, и в случай, че спортистите не заемат персонални позиции в поддръжка на нападателната война на Русия против Украйна.

В Министерството на външните работи и в Министерството на младежта и спорта бе получена нота от Посолството на Украйна в София, в която се насочва зов за недопускане присъединяване в горепосоченото съревнование на четирима състезатели от Русия и Беларус предвид на тяхна открита поддръжка на войната на Русия против Украйна.

Във връзка с гореизложеното, подчертаваме, че решението по отношение на възможното допускане или недопускане до присъединяване на съответни състезатели в предолимпийския европейски квалификационен шампионат по таекуондо в България, е от компетентността на Световната федерация по таекуондо. В същото време, предлагаме да не се позволява присъединяване на упоменатите в нотата на Посолството на Украйна в София спортисти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР