Във връзка с предстоящия празник Никулден структурите на ИАРА и

...
Във връзка с предстоящия празник Никулден структурите на ИАРА и
Коментари Харесай

Д-р Николай Георгиев, ИАРА-Варна: Прясната риба си личи по очите, хрилете и белезникавата слуз!

Във връзка с идния празник Никулден структурите на ИАРА и ОДБХ във Варна организират масирани инспекции в цялата област, съобщи за Varna24.bg доктор Николай Георгиев, шеф на бранш " Рибарство и надзор “ към Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА).

Той уточни, че към този момент са тествани съвсем всички тържища, борси, профилирани магазини за продажба на риба, огромните вериги хранителни магазини и по-малки търговски обекти.

Д-р Георгиев добави, че инспекторите на ИАРА ревизират прецизно, от кое място идва рибата, която се предлага в комерсиалните обекти и обясни какви документи са нужни.

" Продуктите би трябвало да бъдат съпроводени от избрани документи като преди всичко е необходим търговски документ, в който е разказано мястото, откъдето рибата идва. Когато приказваме за индустриален лов на риба се изисква и ветеринарен документ, който е нужен на аквакултурни стопанства, които зареждат по-голямата част от питателните магазини. В тези случаи е наложителна ветеринарна инспекция, преди рибата да бъде експедирана към комерсиалната мрежа.

Към тези документи е наложително да бъде прикачен касов бон или фактура.

Наред с това, инспекторите на бранш " Рибарство и надзор “ преценят рибата и по няколко индикатори. На първо място се прави преценка за качеството на продукта и най-много дали е прясна рибата “, изясни доктор Георгиев.

Той уточни, че има три съществени метода, по които потребителите могат да се ориентират дали предлаганата риба е прясна и качествена.

" Първото нещо, на което би трябвало да обърнем внимание е окото на рибата. То би трябвало да бъде бистро, а не да е помътняло, нито пък да има следи от зацапвания. Ако се забележи помътняване или пък зацапване -  това е явен сигнал, че рибата е уловена от дълго време и надалеч не е прясна.

Второто нещо, на което би трябвало да обърнем внимание са хрилете. Те би трябвало да са със ярко червен цвят, тъй като са доста добре кръвоснабден орган и в случай че рибата е била жива до неотдавна, хрилете наподобяват точно по този начин. Когато обаче хрилете са тъмни и зацапани, това още веднъж значи, че рибата не е прясна.

И третият аршин е следния: в случай че рибата е прясна, прекарвайки пръсти по нея се усеща ярко белезникава слуз.

Това са трите съществени съставния елемент, на които клиентите би трябвало да извърнат съществено внимание, преди да си закупят риба “, разяснява доктор Георгиев.

Най-честите проблеми, с които чиновниците на ИАРА се сблъскват,  са свързани с недоброжелателните търговци, които продават риба от багажници или щайги.

" Тези така наречен търговци нормално отиват на по-малките пазари, с цел да избегнат инспекции. Стоката им в по-голямата част от случаите е бракониерски уловена, без каквито и да е документи. Тук ще си разреша още веднъж да насочва зов към всички варненци: не купувайте риба от нерегламентирани търговци! Най-важното е хората да купуват риба само и единствено от регламентирани борси, тържища или магазини, които имат статут за продажба на жива и прясна риба. Моля ги, да не купуват риби от сергии, от битаци, от багажници на коли. Всичко това е извънредно особено сега и стартират да идват от ден на ден сигнали. Получаваме информация, че се продава и бракониерска риба, която е ловена нерегламентирано през нощта, в нерегламентирани водоеми, чрез противозаконни уреди. Тази риба се продава по тържищата и по тази причина доста апелирам жителите да не я закупуват, с цел да не подтикват бракониерството.

Освен всичко това, тази риба може да бъде рискова за здравето на хората или минимум в случай че е некачествена да помрачи този прекрасен празник “, сподели още доктор Николай Георгиев.

Глобите за нарушителите, които продават нерегламентирано риба е сред 1000 и 2000 лева, съгласно типа на нарушаването, което са хванати да правят.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР