Във връзка с предстоящия избор за нов председател на БСП

...
Във връзка с предстоящия избор за нов председател на БСП
Коментари Харесай

Проф. Захари Захариев: Корнелия Нинова трябва да понесе отговорност за сринатото доверие в БСП

Във връзка с идния избор за нов ръководител на Българска социалистическа партия проф. Захари Захариев, член на Народно събрание на партията и един от съставителите на „ Платформа за либерален социализъм “, коментарира пред https://novapress.bg/ процесите, които се случват в лявата партия.
Проф. Захариев, рисковите обстановки ясно демонстрират адекватността и зрялостта на политиците и партиите. Какъв извод можем да създадем за Българска социалистическа партия и управлението на партията в края на пандемията?
За тези два месеца лъснаха всички проблеми и недъзи на нашето обществено – икономическо и политическо развиване, както и слабостите и преимуществата на политическите субекти включително и в Българска социалистическа партия. Видя се, че процесите на фрагментация в партията, почнали преди пандемията, се задълбочават. Видя се и кой може да е съответен на публичните упования за решение на проблемите и респективно кой не е наясно с настоящите спешни процеси. На фона на тези политически реакции, чакам членовете на партията да погледнат по-обективно и без страсти за идния избор за ръководител на Българска социалистическа партия.
Пандемията ясно сподели, че управлението на партията не е съответно и не е в положение вярно да разчете упованията на хората, с цел да ги насочи към изпълнителната власт. Тази некомпетентност на управлението бе пренесена към парламентарната група на Българска социалистическа партия, която не съумя да формулира ясно законодателни ограничения, като противопоставяне на резултата от пандемията. За сметка на това представителите на управлението на Българска социалистическа партия блестящо се отличиха в общественото пространство с вътрешните борби и опълчване. Докато хората чакаха от Българска социалистическа партия съответни реакции, кръгът към Корнелия Нинова сподели, че се интересува само от председателското място.
В Българска социалистическа партия постоянно е имало междуличностни идейни конфликти, само че сега обществото става очевидец на войни в партията. Нинова ли е в основата на това опълчване?
Корнелия Нинова не съумя да схване, че Българска социалистическа партия е партия, в която решенията се взимат на групов и консенсусен принцип. Такава е философията на партията, тя не е лидерска. И от там стартира драмата на Нинова. Но в случай че беше прочела историята на партията тя щеше да е наясно с груповия дух на Българска социалистическа партия. Ако го беше направила щеше да промени модела на работата си като ръководител и да изостави едноличния си и властнически фасон на ръководство. Заради този си метод на мислене и работа, Нинова съумя да принуди доста хора да не имат вяра към този момент в Българска социалистическа партия и да не я възприемат, като партията, която намира решение за техните проблеми и отстоява правата им. Едноличният метод на взимане на решение от Нинова докара до вътрешни разломи в Българска социалистическа партия, а членовете на Националния съвет се опълчиха на диктаторския й фасон на ръководство. Обръщам внимание, че този метод на работа на Нинова се трансферира и отвън Българска социалистическа партия. Тя няма правилен звук на връзка с останалите политически сили, в това число и властимащите. Не мога да отрека, че през днешния ден се случват политики от ГЕРБ и съдружните им сътрудници, които кореспондират с нашата идейно-политическа философия, само че са посрещнати с цялостно отричане от управлението на партията и персонално от госпожа Нинова, единствено тъй като не са подписани от Българска социалистическа партия, или презентирани персонално от нея. Последващите причини от кръга на Нинова, че видите ли тези политики са били препоръчани преди този момент от Българска социалистическа партия, само че не се случили е безусловно нездравословен, тъй като това не е националноотговорно държание. Къде е тук алтернативата, за която непрестанно приказваме, че би трябвало да сме? Поведението на Българска социалистическа партия се слива и става идентично на статуквото, против което на думи се бори. Пандемията ясно разкри пред цялото общество, а освен пред членовете на Българска социалистическа партия, недъзите на актуалното ръководство на партията. Вместо да се стигне до сливане на напъните на всички политически сили и консенсус при взимането на решения в името на здравето и живота на хората, както това се случи по целия свят, Нинова търсеше борба и опълчване, с цел да извлече политически дял.
Очаквате ли в идната конкуренция за председателското място Нинова да основава условия за още по-яростно опълчване на персони в Българска социалистическа партия?
Корнелия Нинова е единственият до момента ръководител на Българска социалистическа партия, който постанова само разграничителните линии. Този присъщ за нея способ го следим през цялото време на водачеството й. Тя изгони, или принуди да напусне всеки един, който отстояваше лично мнение, друго от нейното. Корнелия Нинава не търпи към себе си експертизата, още по-малко мнение изразено от ярки фигури в Българска социалистическа партия. По линията Изпълнително бюро – Национален съвет – парламентарна група до структурите на партията по места, доста хора бяха принудени да замълчат, или да си тръгнат. Според мен, най-хубавото което може да направи за Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е да не се кандидатира за председателския пост. Оттеглянето й от конкуренцията ще е вдишване на отговорнст и за сринатото публично доверие в Българска социалистическа партия. Днес Българска социалистическа партия е с 12% доверие и със сериозен отлив на членове и Корнелия Нинова не може да избяга от отговорност за тези печални резултати, които са плод на властническия й модел на ръководство. Още преди години, когато се случваха фрагментационните процеси в Съюз на демократичните сили, аз предепрудих, че е въпрос на време да се случат и в Българска социалистическа партия. Благодарение на ръководството на Корнелия Нинова, те към този момент са факт. Оттеглянето й от конкуренцията ще отприщи инициативността на нова генерация политици в левицата. Има задоволително готови млади политици в Българска социалистическа партия, като Красимир Янков, Калоян Паргов, Валери Жаблянов и други. Мантрата, че няма готови нови политици в Българска социалистическа партия беше налагана настойчиво и методично от кръга към Нинова и персонално от нея, с цел да обслужва нейните ползи. Но това е безусловно погрешно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР