Във връзка с предстоящите празнични дни служителите на Областната дирекция

...
Във връзка с предстоящите празнични дни служителите на Областната дирекция
Коментари Харесай

Задължително прочетете това важно съобщение от МВР Пловдив!

Във връзка с идните празнични дни чиновниците на Областната дирекция на вътрешните работи не престават да подхващат редица ограничения за застраховане на публичния ред в Пловдив и региона. По линия на реализирания надзор за съблюдаване условията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехнически произведения (ЗОБВВПИ) са направени инспекции на търговски обекти и публични места за противозаконна търговия и приложимост на пиротехнически произведения. 

Предприети са дейности за недопускане на нерегламентирана продажба на пиротехнически произведения тук-там без позволение и пазари и борси. Засилените инспекции на органите на Министерство на вътрешните работи ще бъдат провеждани всекидневно до края на празничните дни, като при констатиране на такива случаи ще се търси най-строга наказателна и административна отговорност от лицата.

Обръщаме внимание, че увеселителните пиротехнически произведения не са почтена играчка, а взривни субстанции по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехнически произведения (ЗОБВВПИ) и са сложени под позволителен режим следен от органите на Министерство на вътрешните работи.

Фирмите и търговците съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически произведения, следва да знаят, че за осъществяване на такава активност би трябвало да имат съответно издадено позволение от Министерство на вътрешните работи, както и да разполагат със особено проектирани, построени и узаконени за този тип произведения хранилища и магазини. Абсолютно е неприемливо по смисъла на ЗОБВВПИ, търговията с тези произведения да се прави навън – по базари, сергии и павилиони.

В складовете и магазините, имащи позволение за търговия на увеселителни пиротехнически произведения, те се излагат на закрити рафтове или под стъклен капак. Изделията следва да се съхраняват и продават единствено в истинската заводска опаковка и да бъдат съпроводени с директива за приложимост и сигурност на български език.

Забранява се продажбата на очевидно развалени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически произведения. Те подлежат на неотложно бракуване и заличаване по подобаващ ред. Пиротехническите произведения съгласно предназначението и степента на заплаха се разделят на следните категории:

1.Фойерверки – в четири категории;

2. Сценични пиротехнически изделия;

3. Други пиротехнически произведения.

За съответната категория има и възбрана за продажба, както следва:

1. Категория Фойерверки от категория 1 е неразрешена продажбата на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години и от категория 3 - на лица под 18 години;

2. От категория Сценични пиротехнически произведения - на лица под 16 години;

3. От категория Други – на лица под 18 години.

Употребата на пиротехнически произведения е неразрешена в транспортни средства, закрити пространства, наоколо до леснозапалими материали, както и в регионите на лечебни заведения, детски градини, учебни заведения църкви и приюти и други

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е напълно безвредно забавление. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или покрай лицето и косата, когато се използват в закрити пространства, могат да провокират местни изгаряния и контузии. Травми на крайниците може да провокира и натискането им с крайник. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в деяние и да причинят неприятни изгаряния.

Особено рискова е процедура да се възпламеняват пиратките, откакто се слагат в бутилка или различен съд. Детонацията в тясното пространство разрушава бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят съществени пострадвания освен на ползващия пиротехническото произведение, само че и на инцидентно преминаващи хора. Особено рисково е и паленето на пиратки със запалка.

Ако въпреки всичко за вас настроението в празничните дни е ненапълно без изстрелването на фойерверки, пиратки и други произведения с увеселителна цел, специалистите от ОДМВР – Пловдив поучават:

Споделете това наслаждение с децата си, само че не им разрешавайте сами да ги изстрелват или палят. Ползвайте ги на местата, където няма да съставляват заплаха за вас и близките.

Закупете ги вие, съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попаднат в ръцете на вашите малолетни деца.

Не паркирайте автомобила си под терасите на жилищни блокове, тъй като може да бъде развален или разпален от хвърлено пиротехническо произведение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР