Във връзка с постъпил вчера сигнал в РИОСВ – София

...
Във връзка с постъпил вчера сигнал в РИОСВ – София
Коментари Харесай

РИОСВ - София наложи преустановяване на работата на хвостохранилището при село Горни Богров

Във връзка с постъпил през вчерашния ден сигнал в Регионална инспекция за опазване на околната среда – София за „ запрашаване на въздуха “ в региона на автомагистрала „ Хемус “ и село Горни Богров е осъществена незабавна инспекция на място от специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите – София (РИОСВ – София) и представители на Район „ Кремиковци " към Столична община. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Към момента на инспекцията (късните следобедни часове на 1 март) е открито съществуването на огромни количества неорганизирани прахови излъчвания, които идват от повърхността на хвостохранилище „ Челопечене “ отвън индустриална му площадка в посока югоизток (автомагистрала „ Хемус “ и с. Горни Богров). Запрашаването е в резултат на засушаване на повърхността на хвостохранилището и заради мощния вятър. Оператор на хвостохранилището е „ Барит Майнинг “ ЕООД.

С предписание на специалистите от Регионална инспекция за опазване на околната среда – София неотложно е прекратена работата на инсталацията за преправка на хвост и от компанията са подхванати дейности за оросяване.

За откритото нарушаване на оператора ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения и са издадени наложителни за осъществяване наставления, включващи предприемане на незабавни и непрекъснати ограничения за ограничение и прекратяване на неорганизираните прахови излъчвания от площадката.

Предстои позициониране на мобилна автоматизирана станция за осъществяване на непрестанно пробовземане за проучване качеството на атмосферния въздух в региона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР