Във връзка с постъпил в КЕВР сигнал от УС на

...
Във връзка с постъпил в КЕВР сигнал от УС на
Коментари Харесай

КЕВР чака обяснения от ВиК-Бургас за спирането на водата в поморие

Във връзка с постъпил в КЕВР сигнал от УС на Бургаска районна туристическа камара и оповестени информации в национални медии за нарушено водоснабдяване на гр. Поморие на 4-ти, 5-ти и 7-ми август 2018 година, Комисията стартира инспекция за изясняване на събитията по случая, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

С писмо на ръководителя на КЕВР до „ Водоснабдяване и канализация " ЕАД Бургас, на чиято обслужвана територия е гр. Поморие, на съображение на чл.114 от Административнопроцесуалния кодекс, регулаторът изисква в 7-дневен период сдружението да показа мнение по изнесените в сигнала и изявленията проблеми. В него би трябвало да бъдат посочени аргументите за нарушеното водоснабдяване в обитаемото място, информация за схемата на зареждане, с обозначени механически параметри на построените уреди, пунктовете за премерване и обеззаразяване на подаваната вода, както и техническите характерности на довеждащия тръбопровод. От ВиК оператора се изисква да даде информация за времето, което е било належащо за локализиране и за отстраняването на повредите, за метода на известяван на потребителите за спиране на водоснабдяването и за обезпечаване на различно водоснабдяване с питейна вода, в това число с водоноски, в това число къде са били ситуирани.

В посочения 7-дневен период „ Водоснабдяване и канализация " ЕАД Бургас следва да изпрати до КЕВР систематизирана информация и за броя на плануваните и непланирани спирания на водоподаването в гр. Поморие от началото на годината, записаните тъжби за нарушено водоподаване през този интервал, времето за локализиране и за премахване на повредите, както и каква част от популацията е била наранена от тях. За всяка обособена повреда регулаторът чака да получи данни за времетраенето на спирането на водоподаването с точни часове на вписване и на премахване. Водното сдружение би трябвало да даде на регулатора информация и за ограниченията, които е подхванало и възнамерява да извърши за осъществяване на нормативните условия към качеството на предоставяната водоснабдителна услуга, като уточни периода за тяхното осъществяване.

Във връзка с постъпилия в КЕВР сигнал от УС на Бургаска районна туристическа камара за нарушено водоснабдяване на гр. Поморие, Комисията изпрати писмо и до регионалния шеф на Бургас и ръководител на Асоциацията по ВиК Вълчо Чолаков, с което го осведоми за почналата инспекция на водното сдружение. Отчитайки наредбите на член 43, алинея 1 от Правилника за организацията и активността на асоциациите по ВиК и на съображение член 22 от Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, Комисията се обръща към Асоциацията по ВиК да даде в 14-дневен период информация за постъпили сигнали от консуматори на територията на община Бургас за неизпълнения на отговорностите на ВиК оператора по контракта му с асоциацията, както и за подхванатите в тази тенденция дейности. Във връзка с наредбите на чл.42, алинея 1 от Правилника, Комисията чака от Асоциацията по ВиК информация и за установени от нея неизпълнения на отговорностите на ВиК оператора по подписания с него контракт, свързани със стопанисването, поддържането и употребата на ВиК активите, реализирането на капиталовата му стратегия, осъществяването на договорните индикатори за качество, както и другите отговорности, планувани в контракта.

Копия на писмата на КЕВР до „ Водоснабдяване и канализация " ЕАД Бургас и до Асоциацията по ВиК-Бургас са изпратени до подателя на сигнала - УС на Бургаска районна туристическа камара.

При всички постъпващи сигнали за влошено качество на предоставяните ВиК услуги, в осъществяване на своята контролна активност КЕВР ще продължава да прави щателни инспекции в отбрана на правата на потребителите. През 2017 година до регулатора са подадени 571 тъжби и сигнали в бранш ВиК, като през годината е траяло производството и по други 159 преписки по тъжби от предишен интервал. 336 тъжби са препратени към ВиК операторите за разглеждане и известяван на жалбоподателя за резултатите от осъществените инспекции, по 227 тъжби производството е траяло през 2018 година, за събиране на доказателства и изясняване на условия. По останалите тъжби Комисията се е произнесла с решения, провела е тристранни срещи за непринудено споразумяване на разногласието или те са били прекъснати от ВиК сдруженията заради угаждане на настояванията на жалбоподателите.

КЕВР и отсега нататък ще реализира надзор върху активността на ВиК сдруженията с оглед прецизното осъществяване на техните отговорности според Общите им условия за даване на непрекъсваеми и качествени водоснабдителни услуги на техните клиенти. При установено несъблюдение на тези отговорности регулаторът ще им постанова съответни наказания в сходство с настоящата нормативна уредба.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР