Във връзка с постъпил сигнал за изтичане на фекални отпадъчни

...
Във връзка с постъпил сигнал за изтичане на фекални отпадъчни
Коментари Харесай

Важно за банскалии! Ето какво установи проверка на сигнал за фекални води в река Глазне

Във връзка с постъпил сигнал за приключване на фекални отпадъчни води в р. Глазне е осъществена инспекция на място в наличието на представители на Община Банско и експлоатационното сдружение „ ВиК “ ЕООД – Благоевград. При инспекцията е открито, че на излаз от отливен канал на дъждопреливно оборудване, в р. Глазне се заустват непречистени отпадъчни води.

Чрез действителен канализационен клон Ф1200 в дъждопреливника постъпва разбъркан поток отпадъчни води. След оборудването посредством новоизграден канализационен клон Ф300 отпадъчните води се водят към ПСОВ. По трасето на новоизградения клон е инсталиран спирателен кран, който все още на инспекцията е изцяло отворен и през него се водят отпадъчни води. В съществуващата битова канализация са включени дъждовни и битови клонове, построени от водния цикъл на гр. Банско, която не може да поеме цялото количество разбъркан поток отпадъчни води, изключително през натоварения зимен сезон (м. декември – м. април) и се получава отливане през дъждопреливния канал в р. Глазне.

От Община Банско са в развой на реализация планове за „ Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа, реорганизация на асфалтовата настилка и тротоарната настилка и създаване на кабелен колектор за кабелизация на разпределителната мрежа и улично осветяване “. Новоизградените канализационни клонове по улиците ще бъдат включени към разделната канализационна мрежа от водния цикъл на гр. Банско.
Заустването на отпадъчни води в р. Глазне на излаз от отливния канал на дъждопреливника се реализира без нужното за това съображение, а точно Община Банско не има Разрешително за прилагане на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, издадено от шефа на БД Закон за биологичното разнообразие по реда на Закон за водите. За нерегламентираното заустване е формиран АУАН №5-11/29. 03. 2024 година на Община Банско., оповестяват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

П.Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР