Във връзка с постъпил сигнал от заместник министър-председателя по икономиката

...
Във връзка с постъпил сигнал от заместник министър-председателя по икономиката
Коментари Харесай

По сигнал на Нинова: Прокуратурата разследва обществената поръчка за ЕКСПО 2020 в Дубай

Във връзка с постъпил сигнал от заместител министър-председателя по стопанската система и промишлеността и министър на стопанската система и промишлеността госпожа Корнелия Нинова до господин Иван Гешев, основен прокурор на Република България, Върховна касационна прокуратура оповестява:

Във Върховна касационна прокуратура е формирана прокурорска кореспонденция по отношение на постъпил сигнал, съдържащ данни за престъпления и вероятно ощетяване на бюджета по отношение на възлагането и осъществяването на социална поръчка във връзка организацията и присъединяване на Република България в Световното ревю ЕКСПО 2020 в Дубай, ОАЕ.

Преписката е изпратена по подготвеност на Специализирана прокуратура с оглед данни за вероятно осъществено длъжностно закононарушение.

Припомняме, преди три дни вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова изнесе в Народното събрание данни за българското присъединяване на " Ескпо 2020 " в Дубай и заяви, че е предоставила на прокуратурата 700 страници от отчети и свидетелски изказвания за нередности.

„ През 2018 година Министерски съвет е взел решение за присъединяване на България в международното ревю „ Експо 2020 “ в Дубай. Отпуснато е финансиране от 4 816 300 лева с Данък добавена стойност. Въпреки това решение, в Министерството на стопанската система се организира процедура за социална поръчка коя компания да поеме осъществяване на задачата. И тази социална поръчка е за 6,840 млн. лева – още на старта на процедурата имаме подозрение за нарушаване и увеличение, без никакво съображение, на сумите с 2 023 700 лева от утвърдените. “

Това осведоми народните представители вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, в отговор на въпрос от ръководителят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски по време на парламентарен надзор.

По информация на министъра след публичната поръчка е подписан контракт с консорциум ДДЗ „ България Експо 2020 “, в който вземат участие следните компании: „ Сиела Норма “, „ Проджект Мениджмънт Адвайзъри “, „ Инфинити Травел “, ДОВ ЕООД. По контракта е преведено предплатено сумата от 78,70% от контрактуваната – 4 452 000 лева с Данък добавена стойност. Срещу този задатък обаче, страната не е получила гаранции, а обезпечението, което дава компанията за тази сума е единствено в размер на 50% от нея.

Министър Нинова заяви от парламентарната естрада, че над 30 от описаните задължения в контракта, които включват цялостна организация за присъединяване на България в международното ревю посредством дизайн, лого, строителни работи, превоз на български експонати, такси и мита, обезпечаване на личен състав, ежедневна стратегия в павилиона, търговия с български артикули и рекламни материали, не са изпълнени или сменени с други. Без осъществяване са останали условието на рекламно-информационни материали, условието за обезпечаването и разпространението на храни и питиета, посрещане на посетители, условието за реализиране на всички действия по обезпечаване на комерсиална активност.

„ Имало е лист на български компании, утвърдени от Министерството на стопанската система, които да бъдат презентирани там. Разбира се, този лист не е спазен, тези компании за сменени с други, не е ясно по какъв принцип са избирани тези други. Стоките, които са били изложени за комерсиална активност, макар утвърдените цени от Министерството на стопанската система, са повишени с 30%, няма доклад къде са отишли тези пари “, осведоми Корнелия Нинова.

Тя даде образец, че при провеждането на презентация на българската история, която е трябвало да се направи и онлайн посредством системата „ Зуум”, никой отвън залата не чува представителя, тъй като уредниците не са платили системата „ Зуум “. Друг подобен образец е, че павилионът, вместо да бъде построен от високотехнологични и зелени материали, е бил построен от гипсокартнон и застлан с мокет.

Министърът на стопанската система и промишлеността сподели още, че са направени над 6 инспекции и няколко отчета от министерството. Опитът да се реализира преписка с компанията и да им се изиска доклад обаче не е бил сполучлив, защото е подаден адрес на компания, която не взе участие в контракта, не е съучастник на консорциума и е на гръцки жител.

По думите на вицепремиера Нинова и сега компанията реализатор предявява искания да ѝ се доплатят още 2 милиона, от горната страна на тези 4 милиона, за които не е свършена работа.

„ Няма да се заплащат повече пари по тази договорка. Спряла съм заплащанията по тези 2 милиона, за които претендира компанията. И една стотинка няма да потъне повече в тази черна дупка. Задържаме им и гаранцията в размер на 50%, която са внесли. Остатъкът ще си търсим правата по правосъден ред “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

Нинова осведоми, че един от очевидците е получил позвъняване да си отдръпна показанията, и бе безапелационна, че няма да допусне това да се случи.

„ Няма да стане това, уважаеми които и да сте. Това, което е почнало, ще се свърши до дъно. Имаме увереност да спрем с тази корупция, за която всички приказваме, че 10 милиарда се крадат, а се чудим от кое място да вземем пари да преизчислим пенсиите. Ще доведем този, и освен този него, до дъно “, съобщи Корнелия Нинова.

" Спираме всички заплащания по контракта, свързани с Експо 2020 Дубай и нито лев повече на българските жители няма да отиде за сходни корупционни схеми ", съобщи изрично вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова на ексклузивен брифинг, обвързван с тематиката.

Министър Нинова посочи, че ще се задържи гаранцията по контракта, само че защото тя покрива единствено 50 % от предплатените заплащания, остатъкът ще бъде издирван по правосъден ред.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР