Във връзка с писмо № 96-004/25.03.2020 г. на министъра на

...
Във връзка с писмо № 96-004/25.03.2020 г. на министъра на
Коментари Харесай

Община Мездра разпространи инструкция за организацията на търговските обекти

Във връзка с писмо № 96-004/25.03.2020 година на министъра на опазването на здравето до РЗИ - Враца за запознаване с инструкциите, за обезпечаване оптималната отбрана на здравето на жителите, според негова Заповед № РД-01-124/13.03.2020 година и отпратка с копие от писмото до кметовете на общини в област Враца, обръщаме внимание на следното:
• Търговските обекти (в т. ч. хранителни магазини, аптеки и дрогерии) да основат организация, тъй че в тях да не се позволява скупчване на доста хора. На места, където се чака да се събират по-голям брой хора, да се слагат указателни табели за съблюдаване на отдалеченост както сред клиентите, по този начин и сред чиновниците на обекта, на разстояние най-малко 1.5-2.0 м, включително пред комерсиалните обекти.
• Не се постановат ограничавания за брой лица по възрастов симптом, които се намират едновременно в комерсиалните обекти. Препоръчително е при образуване на активността броят на клиентите да бъде съгласуван с площта на обекта, например да бъдат обезпечени 10-15 кв. м. от комерсиалната зала на клиент.
• Не се не разрешава достъп на лица над 60-годишна възраст в комерсиалните обекти в интервала след 10.30 часа.
• Външното пространство пред комерсиалните обекти да се оразмери с указателни табели за съблюдаване отдалеченост от минимум 1.5-2.0 м сред чакащите клиенти.
Обектите за търговия с храни да съблюдават прецизно и следните условия:
• Да се усили честотата на дезинфекционните мероприятия на комерсиалните площи, колички и кошници за извършване на покупки и други контактни повърхности, като те се правят минимум три пъти на ден. При опция, да се употребяват препарати, които не изискват следваща обработка на повърхностите (напр. отмиване).
• Храните, които се оферират в неопакован тип или в насипно положение, наложително да бъдат съхранявани по метод, който попречва директен допир на клиента с тях (предпазна преграда - стъклена, плексигласова и др.) или авансово да са самостоятелно пакетирани. Служителите наложително да работят с защитни средства.
Алтернативен вид е пакетиране, което може да се извърши пред клиента, като тази активност се прави от чиновници, които също употребяват защитни средства. Това може да бъде прилагано за храна, която не предстои на следваща обработка, като и тук прецизно би трябвало да се съблюдават санитарно-хигиенните условия.
Относно предлаганите плодове и зеленчуци:
• На видно място да се сложи информация за клиентите, че преди да се употребяват плодовете и зеленчуците би трябвало да бъдат добре измити. При опция, да се обезпечат еднократни найлонови ръкавици/ пликове/ торбички и други, с оглед понижаване риска от контаминиране на продуктите.
В случаите, когато не може да бъде избегнат контакт с клиента, да бъдат планувани ограничения от страна на търговците, за съблюдаване на персоналната хигиена.
От Общината обръщат внимание, че:
• Всички производители и търговци на храни би трябвало да съблюдават прецизно въведените положителни практики за произвеждане и търговия с храни, както и системата за разбор на заплахите и сериозните контролни точки (или внедрените процедури в сходство с нейните правила - в случаите, когато цялостното внедряване на системата е неприложимо). Същите би трябвало да съблюдават и системата за ръководство на сигурността на храните.
• Да бъде основана организация за прецизен надзор по повод съблюдаване на въведените процедури за разчистване и стерилизация на пространствата и оборудването, поддържане на персонална хигиена и здравословното положение на личния състав, според европейското и националното законодателство.
• Бизнес операторите, които оферират доставка на храна на адрес, като независима активност или като част от активността на операторите на храни (в т. ч. общинският обществен патронаж и детски кухни, подготвящи храна за домашна консумация за деца от 0 до 3-годишна възраст), да провеждат активността си по този начин, че да не се позволява директен контакт сред доставчика и клиента, при съблюдаване на условията за засилени противоепидемични ограничения, за което личният състав би трябвало да бъде инструктиран.
Препоръчително е доставчиците да са снабдени с защитни средства (маски и ръкавици), както и с подобаващи средства за стерилизация на ръцете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР