Във връзка с отбелязване на Освобождението на Бургас на 6

...
Във връзка с отбелязване на Освобождението на Бургас на 6
Коментари Харесай

Бургаският музей показва изложба за двама воеводи за Освобождението на Бургас

Във връзка с отбелязване на Освобождението на Бургас на 6 февруари и 150 години от гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в Историческата експозиция на РИМ-Бургас ще бъде открита изложбата "В името на драгоценното ни Отечество ". Тя е отдадена на двамата бележити воеводи и идва от Регионален исторически музей Сливен.
В осведомителни табла са показани определящи стадии в житейския и нравствен път на израстването им. Обръща се внимание на родното място и фамилията на всеки от тях; на хайдушкия интервал от активността на Хаджи Димитър; на Белградската легия и присъединяване на Караджата в нея, като е подчертана ролята на Г.С.Раковски и неговото въздействие върху цяло потомство дейни дейци на националноосвободителното ни придвижване през 60-те години на ХІХ в.

Важно място в изложбата е отделено на основаването и активността на обединената чета от 1868 година - показани са част от нейните идеолози, част от щаба на четата, от документалните свидетелства, достигнали до наши дни.

Изложбата ще може да бъде забелязана в Бургас от 6 февруари до 3 март 2018 година

Бургазлии могат да прегледат още една нова галерия в експозициите на районния музей. Любопитната галерия "Светлописците на Шумен " на РИМ Шумен гостува в Етнографския музей (ул. "Славянска " 69). Тя наблюдава развиването на фотографското изкуство от края на XIX доникъде на ХХ в. Изложени са материали свързани с фотографското дело, като изключителна заслуга за неговото развиване има известната шуменска фамилия Маркарян.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР