Във връзка с отбелязване на Европейския ден на Натура 2000“

...
Във връзка с отбелязване на Европейския ден на Натура 2000“
Коментари Харесай

РИОСВ-Монтана обявява конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“

Във връзка с отбелязване на Европейския ден на „ Натура 2000 “ – 21 май 2023 година Регионална ревизия по околната среда и водите – Монтана, афишира конкурс за детска рисунка под наслов „ Красотата на природата “.
Целта на проявата е разпространение на биологичното многообразие в България, обвързвано с построяването на Национална екологична мрежа Натура 2000, включваща: предпазени зони с висока природозащитна значителност като част от Европейската екологична мрежа.
Това са места от територията и акваторията на страната, които дават отговор на условията за съществуване на значими за биологичното многообразие растителни и скотски типове, и видове естествени местообитания, включени в Приложенията на Директивата за местообитанията и Директивата за птиците, по отношение на които се ползват координирани действия за дълготрайното запазване на биологичното, геологичното и ландшафтното многообразие, обезпечаването на задоволителни по повърхност и качество места за хранене, размножаване и отмора, в това число при миграция, линеене и зимуване на дивите животни; основаването на условия за генетичен продан сред разграничени популации и видове; присъединяване на Република България в европейските и международните екологични мрежи; ограничение на отрицателното антропогенно влияние върху предпазените зони и територии.
Растителните, животинските и гъбните типове от дивата флора, фауна и микота на страната се опазват в естествената им среда посредством: запазване на техните местообитания в Националната екологична мрежа (НЕМ), слагане на типовете под режим на отбрана или на контролирано ползване; поддържане или възобновяване на изискванията в местообитанията, съгласно екологичните условия на съответния вид; създаване и използване на проекти за дейности за типове с друга степен на застрашеност; наново въвеждане в природата на изчезнали типове и попълване на популациите на редки и застрашени типове и така нататък
България се подрежда в челните редици на страните от Европа по биологично многообразие. Богатството от типове и съобщества се дължи на необятния набор от климатични, топографски и хидроложки условия в страната. Тук могат да се открият представителни мостри от съвсем всички местообитания, известни на континента, както и огромен брой неповторими екосистеми с европейско и международно значение.
На територията следена от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана, включваща област Монтана и област Видин са включени 38 предпазени зони по Натура 2000:
- 9 предпазени зони по Директивата за запазване на дивите птици 2009/147/ЕС и 29 предпазени зони по Директивата за запазване на естествените местообитания и дивата флора и фауна 92/43/ЕЕС.
Конкурсът за детска рисунка основава условия за развлечение на децата и младежите, участващи в него, както и дава опция за изява на креативен метод към наблюденията им в природата.
Правила и условия за присъединяване:
1. Конкурсът е предопределен за възрастова група: деца и възпитаници сред 5 и 16 години /за област Монтана и област Видин/.
2. Използваните материали и техника са по желание, без ограничаване - пастели, цветни моливи, акварел и т. н. Проектите да са с най-малък формат А4.
3. Сюжетът на рисунката би трябвало да дава отговор на тематиката - „ Красотата на природата “.
4. В творбите си, създателите могат да отразят хубостта на природата /защитените зони, територии/ в нейния необятен набор - биологичното многообразие от растителни и скотски типове и техните местообитания, както и пресъздаване на своите наблюдения, усещания и уловени мигове от визитата си в природата.
5. Конкурсните произведения могат да се изпращат по пощата на адрес: гр. Монтана 3400, ул. " Юлиус Ирасек " 4, ПК 55, етаж 3, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Монтана
6. Творбите да бъдат придружавани със следната информация: трите имена на създателя, възраст, образователно заведение, телефон и адрес за преписка.
7. Краен период за предаване/изпращане на творбите: 05 юни 2023 година (понеделник), в това число.
8. След приключването на крайния период, жури от 3-ма специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана, ще оценят и класират всички конкурсни произведения и ще излъчат спечелили във всяка една категория.
9. Обявяване на резултатите: 9 юни 2023 г.;
10. Участниците се правят оценка в три възрастови групи - до 8 година, до 12 година и до 16 година
11. Победителите ще бъдат отличени с грамоти и предметни, рекламни и просветителни материали.
12. Важно: При присъединяване в състезанието, претендентите одобряват изискването, че плановете им ще бъдат употребявани при подготовката на осведомителни материали.
13. Всички планове ще бъдат оповестени на интернет страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда –Монтана.
Екипът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Монтана пожелава триумф на участниците в състезанието!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР