Във връзка с обявяването на общи избори в Северна Македония,

...
Във връзка с обявяването на общи избори в Северна Македония,
Коментари Харесай

Европейският парламент с коментар за изборите в Северна Македония

Във връзка с оповестяването на общи избори в Северна Македония, които ще се проведат на 15 юли, непрекъснатият докладчик на Европейския парламент за Северна Македония Илхан Кючюк (Renew, България), ръководителят на делегацията на Европейския парламент в Съвместната парламентарна комисия Европейски Съюз - Северна Македония Андреас Шидер (С&Д, Австрия) и заместник-председателят й Марион Валсман (ЕНП, Германия) направиха изявление.

В него се разяснява и членстовото в Европейски Съюз. Отправя се апел да се съблюдават демократичните правила.

Ето и изказването:

„ На 15 юли жителите на Северна Македония ще упражнят политическото си право да решат кой ще ръководи страната през идващите четири години, водейки я през решаващите етапи на комплицираните договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

При актуалните нелесни условия, призоваваме всички политически сили в страната да бъдат виновни и да извършват уговорките, поети посредством Кодекса за почтени и демократични избори, позволявайки на страната сполучливо да премине този решителен либерален тест.

Призоваваме управляващите да обезпечат обективен и спокоен избирателен развой в сходство с интернационалните отговорности и стандарти, по време на който да бъдат приложени съответни ограничения за отбрана на здравето.

Съветът за работа с българите в чужбина разиска настоящи проблеми на българските исторически диаспори

Политическите партии, съответните държавни органи, в това число изборната администрация, гражданското общество и медиите, дружно имат задължението да обезпечат транспарантна, достоверна и справедлива предизборна акция, без дезинформация и заплашване.

Историческите съглашения с България и Гърция са в центъра на европейското бъдеще на Северна Македония,те акцентират значимостта на помиряването и ускоряват добросъседските връзки в целия европейски континент.

Чрез приобщаване, приемливост и позитивна дипломация, Северна Македония показва своята ангажираност за превъзмогване на вътрешните и външни разделения, като с това е образец за целия район. Продължаването на разговора сред партиите след изборите е от извънредно значение. Най-новата страна членка на НАТО се нуждае от политическа сигурност, с цел да напредне в процеса на демократична консолидация и промяна.

След изборите Европейски Съюз е подготвен да продължи да оказва поддръжка на новоизбраните „ Собрание “ (парламент) и държавно управление. Необходими са изцяло функциониращи институции, чиито дейности да бъдат следени от близко от една ангажирана съпротива, с цел да насочат страната към възобновяване след пандемията, да продължат с промените, нужни за влизане в Европейски Съюз и да реализират европейските желания на жителите на Северна Македония. Приветстваме напъните на Европейската комисия да показа допустимо най-скоро плана на рамка за договаряния и призоваваме страните членки да я одобряват неотложно. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР