Във връзка с обявеното огнище на Африканска чума по свинете

...
Във връзка с обявеното огнище на Африканска чума по свинете
Коментари Харесай

Разкриха 14 нерегистрирани лични стопанства в Пловдивско

Във връзка с оповестеното огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в с. Красново, общ. Хисар, обл. Пловдив, Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) Пловдив организира епизоотично изследване в региона.

В 10-километровата зона към огнището формалните ветеринарни лекари (ОВЛ) са открили досега 14 нерегистрирани персонални стопанства, в които се отглеждат единични бройки прасета за персонална консумация. На стопаните е наложена забрана за придвижване на свинете и са им връчени наставления за регистрация. Животните ще бъдат маркирани и заведени във ВетИС. Взети са им кръвни проби, които са изпратени за проучване. Ще се правят и периодически клинични прегледи на откритите свине.

В самото с. Красново няма други открити нерегистрирани персонални стопанства. На стопанина на " задния двор “, в който е избухнало болестта, е формиран акт за определяне на административно нарушаване (АУАН). Днес там е осъществена следващата стерилизация.

Проверките не престават в селата Мало Крушево и Старосел, а на следващия ден ОВЛ ще инспектират с. Драгомир в общ. Съединение.

На общинска епизоотична комисия в Хисар през вчерашния ден бяха доказани решенията на регионалната епизоотична комисия от предходната седмица. Ветеринарните лекари от ОДБХ работят взаимно с кметовете на обитаемоте места, които оказват подпомагане по отношение на преодоляването на епизоотичната конюнктура и подхванатите ограничения за броене на животните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР