Във връзка с обявеното бедствено положение в община Царево заради

...
Във връзка с обявеното бедствено положение в община Царево заради
Коментари Харесай

При бедствие КТ предвижда обезщетение за работещите, които не могат да стигнат до работа

Във връзка с оповестеното бедствено състояние в община Царево поради наводнението, Главна ревизия по труда припомня на работещите, които не могат да се явят на работа, че имат право на обезщетение. Според Кодекса на труда работодателят би трябвало да им изплати 50 на 100 от брутното трудово заплащане за времето, през което са били възпрепятствани да работят, само че не по-малко от 75 на 100 от минималната работна заплата, открита за страната.

В случай че служащият или служителят е взел присъединяване в избавителните работи при злополучие, му се заплаща цялостният размер на брутното трудово заплащане. Причините за неявяването на работа и присъединяване в избавителните работи се откриват от кметството, от общинския съвет или от различен държавен орган.

Кодексът на труда позволява полагането на ексклузивен труд при няколко положения.  Едно от тях е при предотвратяването, преодоляването и превъзмогването на последствията от бедствия. В тези случаи изключителният труд се заплаща по общия ред, разказан от законодателя, т.е. работодателят би трябвало да заплати повече за изключителните часове, положен труд, както следва: за работа през работните дни се заплаща 50 на 100, за работа през почивните дни се заплаща с нарастване от 75 на 100, а работата по време на формалните празници се заплаща със 100 на 100 нарастване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР