Във връзка с обявения от акад. Николай Денков механизъм за

...
Във връзка с обявения от акад. Николай Денков механизъм за
Коментари Харесай

Виж ти: КНСБ е против отпадането на таксите за студенти и докторанти

" Във връзка с оповестения от акад. Николай Денков механизъм за отпадане на таксите за студентите и докторантите, учащи се в държавна поръчка в държавните висши учебни заведения (ДВУ) в страната, и компенсирането им със средства от държавния бюджет, синдикалното управление на народен браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " (ВОН-КНСБ) намира за належащо да изрази своето публично мнение. То е резултат от необятно разискване на Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение с ръководителите на структури на ВОН-КНСБ в ДВУ от цялата страна.

Нашата Обща позиция изрично се разграничава от лансираното в общественото пространство мнение на акад. Денков. Подобни промени не трябва да се вкарват без деликатен разбор и вземане предвид с настоящата законова рамка и еднолично, без извършен разговор с управленията и представителите на работещите в ДВУ, бизнеса и представителите на законодателната власт в Република България. Направената частична предварителна оценка на въздействието на предлаганите промени в ЗВО съдържа прекомерно общи и неопределени предстоящи резултати ".

Намираме предлагането на акад. Денков за отпадане на таксите за студенти и докторанти в ДВУ за изненадващо, несъответстващо, популистко и в несъгласие с дневния ред. Принципната ни позиция е, че сходни съществени промени не могат да се вкарват без деликатен разбор на системата на финансиране, без вземане предвид с настоящото законодателство и без разговор с всички заинтригувани страни. Само след обширен разбор и диспути може да се чака ясна картина на позитивните и отрицателни страни от сходна радикална мярка. Така препоръчаните текстове в проектозакона за изменение и допълнение на ЗВО ще доведат до липса на конкуренция сред ДВУ, до доста придвижване на студенти в разнообразни ВУ, до понижаване на качеството на просветителния артикул.

Ако опциите за споделеност и отговорност от страна на студента, ВУ, бизнеса и страната, избрани в ЗВО, отпаднат, студентът се трансформира от сътрудник в просветителния развой, в клиент, управителен не от вътрешната си мотивация, а от опцията за елементарен и непосреден достъп до просветителния запас.

Настояваме, че всеки учащ би трябвало да е съпричастен и да взима интензивно присъединяване в построяването на личния си житейски и професионален план. Това е допустимо единствено в случай че студентите допринесат за това, внасяйки своят дял в цялостния образователен развой. Едва тогава те ще се усещат директно ангажирани, ще подлагат на критика, упорстват и изискват от своите преподаватели и ще се изградят като самостоятелни персони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР